Direktor CIA-e brani sastanak s ruskim špijunskim čelnikom

Mile Pompeo, CIA
Mike Pompeo: Na sastancima žestoko branimo Ameriku i nikome ne podilazimo, niti ćemo (EPA)

Direktor američke Centralne obavještajne službe Mike Pompeo brani običaj sastanaka s ruskim špijunskim čelnicima, nakon izvješća da su se vodeći američki obavještajci prošlog tjedna sastali s glavnim špijunom Kremlja koji je pod američkim sankcijama.

“S vremena na vrijeme sastajemo se s ruskim kolegama iz istih razloga kao i naši prethodnici, da bi Amerika ostala sigurna”, rekao je Popmeo u pismu vođi demokrata u Senatu Chucku Schumeru.

Nema ničeg “lošeg” u tim sastancima, dodao je.

‘Na sastancima branimo Ameriku’

“Bavimo se vrlo teškim temama u kojima se američki i ruski interesi ne poklapaju”, istaknuo je direktor CIA-e, kako prenosi Hina.

“Na tim sastancima žestoko branimo Ameriku i nikome ne podilazimo, niti ćemo”, kaže šef CIA-e.

Sergej Nariškin, čelnik ruske inozemne obavještajne agencije, razgovarao je prošlog tjedna kod Washingtona s direktorom Nacionalne obavještajne agencije Danom Coatsom i drugim američkim dužnosnicima, potvrdila su dva izvora.

Nariškin je od 2014. godine na američkoj crnoj listi zbog ruskog pripojenja ukrajinskog poluotoka Krima.

Mike Pompeo izjavio je nedavno i kako Kina, u odnosu na Rusiju, predstavlja mnogo veću opasnost po zapadne zemlje kada je riječ o špijunskim aktivnostima, prenijele su agencije.

Pompeo: Kina veća opasnost od Rusije

On je kazao kako se u posljednje vrijeme bilježi sve veći broj pokušaja kibernetičke špijunaže preko kojih Kina pokušava od SAD-a ukrasti informacije iz područja trgovine.

Također je krajem siječnja rekao da će Moskva vjerojatno pokušati utjecati na američke kongresne izbore na polovici predsjedničkog mandata Donalda Trumpa u studenome 2018. godine.

“Nisam vidio značajno smanjenje njihovih aktivnosti”, rekao je Pompeo vezano za miješanje Rusije u američke predsjedničke izbore 2016. kako su prenijele agencije.

Dodao je da očekuje da će se Rusija nastaviti miješati, ali i kako je uvjeren da će Sjedinjene Američke Države uspjeti održati slobodne i fer izbore.

Izvor: Agencije