Direktor CIA-e u iznenadnoj posjeti Seulu

Pompeo razmijenio poglede na veze Seula i Washingtona (AP)

Direktor CIA Mike Pompeo bio je na “internom sastanku” u Južnoj Koreji, potvrdila je američka ambasada u Seulu nakon medijskih izveštaja o njegovoj nenajavljenoj posjeti u trenutku narastajućih napetosti zbog sve većih nuklearnih prijetnji Sjeverne Koreje, prenosi AFP.

Navodi se da je najveći južnokorejski list The Chosun ilbo izvijestio da je Pompeo stigao u Seul tokom vikenda i da je održao nekoliko uzastopnih sastanaka iza zatvorenih vrata sa šefom obavještajne službe Južne Koreje i visokim zvaničnicima iz kabineta vršioca dužnosti predsjednika.

Dnevnik je prenio, citirajući više obavještajnih izvora, da je šef CIA-e sagovornike detaljno izvjestio o politici administracije predsjednika SAD-a Donalda Trumpa prema Pjongjangu i izvršio procjenu unutrašnje situacije kod sjevernokorejskog rukovodstva.

Ograničena agenda

The Chosun ilbo navodi da je Pompeo razmijenio poglede na veze Seula i Washingtona.

Neimenovani zvaničnik ambasade SAD-a potvrdio je da šef CIA boravi u Južnoj Koreji, ali je naveo da Pompeo ima ograničenu agendu.

“Direktor CIA i njegova žena su u Seulu zbog internog sastanka sa zvaničnicima ambasade i trupa SAD u Koreji”, rekao je zvaničnik koji je dodao da se Pompeo nije sastao sa zvaničnicima Plave kuće (predsjedničke rezidencije) niti sa bilo kim od političkih kandidata.

Izvor: Agencije