Direktor Deutsche Bank pod istragom

Minhensko tužiteljstvo pokrenulo je istragu protiv jednog od direktora Deutsche Bank. Slučaj, iako još nije na sudu, već se negativno odražava na ovu kompaniju, jer, kako tvrde na Frankfurtskoj berzi, “gotovo da nema skandala u koji Deutsche Bank nije umiješana.”

Direktor Deutsche Bank Juergen Fitschen osumnjičen je kao jedan od krivaca za propast nekadašnjeg giganta Kirch Media. Ovo je samo jedna tačka na listi pravnih problema ove banke.

Tužilaštvo u Minhenu provodi opsežnu istragu tokom zadnje dvije godine, na osnovu koje su zaključili da je Fitschen davao netačne informacije o ekonomskom stanju kompanije medijskog mogula Lea Kircha.

Thomas Steinkraus-Koch, državni tužitelj, objašnjava: “Tokom preliminarnih postupaka protiv bivših direktora Brauera i Ackermanna i ostalih menadžera Deutsche Bank, koje provodimo od 2011. godine, na osnovu zaplijenjenih dokumenata, došli smo do zaključka da gospodin Fitschen može biti odgovoran za davanje netačnih informacija advokatima doktora Lea Kircha u njegovoj civilnoj tužbi protiv Deutsche Bank.”

Kaznu do 1,5 milijardi eura

Kako tvrde u tužiteljstvu, Leo Kirch je 2002. godine tužio bišeg izvršnog direktora Deutsche Bank da je uzrokovao propast njegove medijske grupe, dovodeći u pitanje njenu kreditnu sposobnost tokom televizijskog intervjua. Presuda se još čeka, ali je sud objavio da će banka platiti kaznu između 120 miliona i 1,5 milijardi eura.

Na trgovanju u ujtorak na Frankfurtskoj berzi dionice Deutsche Bank pale su gotovo dva posto, na 34,40 eura. Berzanski trgovci nisu iznenađeni.

Fidel Peter Helmer, investitor Hauck & Aufhaeuser Bank, objašnjava: “Nažalost, loše vijesti o Deutsche Bank ne prestaju. Skoro pa nema skandala u koji ta banka nije umiješana. Ovo je još jedna informacija koja će se sigurno negativno odraziti na dionice kompanije.”

Deutsche Bank je samo u trećem kvartalu ostavila sa strane više od 1,2 milijarde eura za troškove pravnih parnica, brišuči tako profit za taj period. Banka u rezervi ima ukupno više od četiri milijarde eura za sudske kazne, jer, za razliku od ostalih evropskih banaka, Deutsche Bank još uvijek nije postigla nagodbu s regulatorima u aferi namještanja kursa LIBOR-a.

Izvor:  Al Jazeera