Direktor Nissana na ispitivanju zbog finansijskih izvještaja

Tamošnji mediji pišu kako se Ghosn dobrovoljno javio na saslušanje povodom sumnji da su kršeni finansijski i devizni propisi (AP)

Japanski mediji izvještavaju kako je Carlos Ghosn, predsjednik kompanije Nissan Motor, na ispitivanju u tužilaštvu u Tokiju zbog sumnji da je falsificirao finansijske izvještaje kompanije, prenose agencije.

Nissan je saopćio danas kako se istražuju njegovi izvještaji, dok su iz tužilaštva odbili komentar, prenosi agencija AP.

Tamošnji mediji pišu kako se Ghosn dobrovoljno javio na saslušanje povodom sumnji da su kršeni finansijski i devizni propisi. Nacionalna televizija NHK i agencija Kyodo su objavili slične izvještaje.

List Asahi navodi kako je Ghosn osumnjičen da nije prijavio stotine miliona jena prihoda (više miliona dolara).

Iz Nissana, sa sjedištem u Yokohami, naveli su kako je u toku provjera njihovih finansijskih izvještaja.

Reakcija iz Francuske

Ghosn, rođen u Brazilu, koga je francuski Renault poslao da bude na čelu automobilskog saveza sa Nissanom, proveo je dramatične reforme u japanskoj kompaniji u posljednje dvije decenije spasivši je sa ivice bankrota, navodi AP.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je danas kako će Francuska biti „krajnje oprezna“ u pogledu „stabilnosti“ kompanije Renault i budućnosti njene saradnje s Nissanom nakon navoda o hapšenju Ghosna.

„Država, kao dioničar, bit će krajnje oprezna oko stabilnosti saveza i grupe”, rekao je Macron na konferenciji.

Izvor: Agencije