Direktor Toshibe podnio ostavku zbog skandala

Tanaka je kazao da Toshibi slijedi reorganizacija (AP)

Izvršni direktor i predsjednik japanske kompanije Toshiba, Hisao Tanaka, podnio je ostavku, nakon što su u javnost dospjele informacije o njegovoj umiješanosti u finansijski skandal te štimanju poslovnih rezultata u posljednjih šest godina.

Nezavisna komisija, koja je oformljena na zahtjev same Toshibe, otkrila je da je menadžment kompanije preuveličao izvještaje o profitu za više od milijardu dolara.

‘Friziranje’ izvještaja

Takozvana praksa “friziranja” izvještaja pokrenuta je nakon finansijske krize 2008. godine, nakon koje su visokorangirani menadžeri počeli da postavljaju nerealne ciljeve zarada.

Toshiba je jedna od najvećih japanskih kompanija, sa nekoliko sektora sa širokim spektrom poslova, od elektronskih uređaja do nuklearne energije.

„Kako bi odgovornost menadžmenta bila jasna, od danas ja podnosim ostavku na funkcije direktora i predsjednika. Kao privremena mjera, predsjednik uprave će obnašati moje funkcije. Ja odlazim, ali kompanija će se što prije reorganizovati i svi će uložiti maksimalan napor kako bi vratili povjerenje potrošača i dioničara. Zato vas molim za nastavak dosadašnje podrške“, kazao je Hisao Tanaka.

Izvor: Al Jazeera