Direktorica JP Morgana podnijela ostavku

Cijene dionica JPMorgana pale su u petak gotovo 10 posto (AFP)

Američka banka JPMorgan Chase izvijestila je u ponedjeljak da je direktorica za investicije Ina Drew podnijela ostavku zbog gubitaka od dvije milijarde dolara povezanih s greškom u trgovanju.

U banci navode da Drew, čelnica londonske podružnice u kojoj je napravljena greška, odlazi nakon više od 30 godina provednih u JPMorganu.
Zamijenit će je Matt Zames, koji je dosad u investicijskoj banci bio zadužen za tržišta obveznica.

U nedjelju je izvršni direktor JPMorgana Jamie Dimon kazao da je pogriješio što je ignorirao sumnje u aktivnosti trgovanja u banci.
Dimon je prethodno odbio ostavku direktorice Drew.

Sastanak dioničara

Ina Drew spada među menadžere JPMorgana s najdužim stažem i najboljom platom, a ponudila je ostavku nekoliko puta nakon što je otkrivena visina gubitaka.

Banka je izvijestila o gubicima u saopćenju objavljenom u četvrtak. Cijene dionica JPMorgana pale su u petak gotovo 10 posto, čime je tržišna vrijednost kompanije smanjena za čak 14 milijardi dolara.

Reporterka Al Jazeere Kristen Saloomey, koja se javila iz New Yorka, kazala je da odlaskom Drew JPMorgan pokušava ograničiti negativne posljedice uoči sastanka dioničara u utorak.

„Ova žena smatra se jednom od najmoćnijih žena na Wall Streetu“, kazala je Saloomey. „Njenom zaslugom banka je u posljednje dvije godine zaradila 30 miliona dolara.“

„Međutim, veliki gubici desili su se dok je ona upravljala bankom.“

Kako je izvijestio Wall Street Journal, očekuje se odlazak još dva visoka dužnosnika banke iz njene londonske podružnice.

Izvori: Al Jazeera i agencije