Disciplinski postupci protiv advokata iz afere ‘Hotmail’

Agrokor
iz Adrisa je poručeno da ne mogu podržati nagodbu koja, kako kažu, nije ni pravedna ni poštena (Al Jazeera)

Protiv dvojice odvjetnika koji se spominju u aferi “Hotmail”, Borisa Šavorića i Tonija Smrčeka, ali i njihovog kolege Tina Doličkog, koji je zastupao američki fond Knighthead Capital Management, a bio je i savjetnik bivšeg izvanrednog upravitelja Agrokora Ante Ramljaka, Hrvatska odvjetnička komora (HOK) pokrenula je stegovne postupke.

Svu trojicu disciplinska tijela Komore terete za nesavjesno obavljanje odvjetničkih poslova ili nestručno zastupanje stranke, a Šavorića i za povredu dužnosti čuvanja odvjetničke tajne jer je iz objavljenih e-mailova vidljivo da je neke informacije VTB banke prenosio skupini koja je pisala “lex Agrokor”.

“Nakon provedenih izvida, utvrđeno je za odvjetnika Borisa Šavorića postojanje osnova sumnje da bi počinio težu povredu dužnosti i ugleda odvjetništva iz čl. 96. toč. 5 i 7. Statuta Hrvatske odvjetničke komore. Za odvjetnika Tonija Smrčeka utvrđeno je postojanje osnova sumnje da bi počinio težu povredu dužnosti i ugleda odvjetništva iz čl. 96. toč. 5 Statuta Hrvatske odvjetničke komore. U drugom postupku, utvrđeno je za odvjetnika Tina Doličkog postojanje osnova sumnje da bi počinio težu povredu dužnosti i ugleda odvjetništva iz čl. 96. toč. 5 Statuta Hrvatske odvjetničke komore. U disciplinskim postupcima pokrenutim radi navedenih osnova sumnji, provesti će se daljnje radnje radi donošenja odluke o tome je li postoji osnovana sumnja dostatna za podizanje optužnice protiv imenovanih odvjetnika”, priopćio je HOK, kako prenosi Hina.

U slučaju krivice oduzimanje licence

Pritom pojašnjavaju da su disciplinska tijela HOK-a (Disciplinsko tužiteljstvo, Disciplinski sud i Viši disciplinski sud) samostalna i neovisna u svom radu.

“Članovi tih tijela izabrani su izravno od strane Skupštine HOK i o svom radu podnose izvješće jedino Skupštini HOK. Niti jedno drugo tijelo HOK (Upravni odbor HOK, Izvršni odbor HOK, Predsjednik HOK i dr.) ne može i ne smije utjecati na rad disciplinskih tijela HOK”, navode u priopćenju, prenosi Hina.

Dokaže li se da su krivi, Hrvatska odvjetnička komora može im trajno ili privremeno oduzeti licencije.

Odvjetnici Šavorić i Smrček široj su javnosti postali poznati nakon izbijanja afere “Hotmail”, koja je rezultirala ostavkom potpredsjednice Vlade Martine Dalić, kad se iz objavljene elektroničke prepiske moglo doznati da su sudjelovali u pisanju “lex Agrokora”, dok je njihov ured zastupao rusku VTB banku.

Dolički je, pak, na vjerovničkom vijeću zastupao američki fond Knighthead Capital Management (KHCM), a potom je postao Ramljakovim savjetnikom.

Izvor: Al Jazeera i agencije