Diskvalificiran premijer Pakistana Gilani

Simpatizeri Gilanija su se u aprilu protivili odluci Suda (AP)

Vrhovni sud Pakistana diskvalificirao je u utorak premijera te države Yousufa Razu Gilanija.

U aprilu je Sud proglasio Gilanija krivim za nepoštivanje Suda, jer nije ponovno otvorio slučaj korupcije protiv predsjednika Asifa Alija Zardarija, ali mu je odredio simboličnu kaznu od svega nekoliko minuta sudskog pritvora.

Kako je iz Islamabada izvijestio reporter Al Jazeere Imtiaz Tyab, vladajuća Narodna stranka Pakistana (PPP) prihvatila je odluku Suda, te saopćila da će novi premijer biti imenovan u večernjim satima u utorak nakon sastanka koalicije.

Vrhovni sud je ranije dao nalog premijeru da od švicarskih vlasti zatraži otvaranje istrage o računima u švicarskim bankama koje je, navodno, koristio predsjednik Pakistana da bi u njima držao novac koji je dobio kao mito.

“Premijer je kriv jer je namjerno zaobišao odluku Vrhovnog suda”, pročitao je u aprilu presudu sudac Nasir-ul-Mulk.

Gilani je prvi pakistanski premijer koji je tokom mandata proglašen krivim.

Optužbe protiv Zardarija

Hiljade optužbi za korupciju odbačene su 2007. godine Zakonom o oprostu bivšeg lidera Perveza Musharafa, kojim je otvorio put za povratak civilne vlasti na čelo države.

Dvije godine kasnije Vrhovni sud je to proglasio nezakonitim i naredio otvaranje slučaja protiv predsjednika Zardarija.

Zardari i njegova žena, premijerka Benazir Bhutto kasnije ubijena u atentatu, bili su optuženi da su koristili račune u švicarskim bankama kako bi „oprali“ 12 miliona američkih dolara koje su, navodno, dobili kao mito od kompanija koje su tražile ugovore o carinskim provjerama 90-ih.

Švicarska je arhivirala slučajeve 2008. godine, kada je Zardari postao šef države, dok je švicarsko Tužilaštvo objavilo kako će biti nemoguće pokrenuti ih ponovno, sve dok je on predsjednik Pakistana koji ima imunitet.

Ranije ove godine, Gilani je otpustio ministra odbrane tokom afere Memogate, kada je civilna vlast bila optužena da je od Amerikanaca tražila intervenciju kako bi se zaustavilo vojno preuzimanje vlasti.

Najduži mandat 

Gilani je kasnije optužio pakistanske šefove vojske i obavještajnih službi za kršenje Ustava.

Vojska je zatim politički izolirala Gilanija.

Gilani je bio premijer s najdužim mandatom u historiji Pakistana. Nominiran je za premijera 2008.

Član Narodne stranke Pakistana (PPP) ranije je  odslužio šestogodišnju zatvorsku kaznu zbog korupcije tokom vladavine Musharrafa.

Izvori: Al Jazeera i agencije