Dita proizvodi i čeka strateškog partnera

Dva mjeseca nakon što su radnici pokrenuli proizvodnju u tuzlanskoj fabrici deterdženata Dita, i dalje su proizvodi na fabričkoj traci.

Sa proizvodnih traka ovog nekadašnjeg privrednog giganta skinuto je u jednom danu 10.000 pakovanja deterdženta, što je čak 3.000 bočica više u odnosu na “zlatna vremena” preduzeća, javio je reporter Al Jazeere Sanel Kajan. Drži ih, kažu, entuzijazam i ljubav prema ovoj kompaniji, gdje su utkali godine života.

“Prije nekoliko dana, kada sam ušla ovdje, kazala sam: ‘Joj, ljudi, jest moja fabrika lijepa! Mislim, ona nije lijepa ovako, ali kakva je bila – sada je prelijepa!'”, kaže uposlenica Emina Busuladžić, koja je, zajedno sa svojih 66 radnih kolega, pokrenula proizvodnju.

“Radnici Dite su prezadovoljni, jer ono što smo godinama tražili i govorili da hoćemo da radimo, da možemo pokrenuti posao – to smo i dokazali. Mi imamo posla sigurno za par godina.Toliko nas zovu i traže naše proizvode… No, mi trenutno nemamo kapaciteta. Moramo nabaviti nove mašine i, naravno, novu radnu snagu”, rekla je Emina Busuladžić.

Prilika se pruža onima koji žele odraditi pripravnički staž i steći radno iskustvo, uz mogućnost trajnog zapošljavanja kod novog vlasnika, odnosno kupca firme. Radnici se nadaju stabilizaciji poslovnih prilika.

‘Jedno veliko čudo’

“Bili smo na ulicama gotovo svaki dan i tražili svoja prava – samo da radimo. Ujedno smo čuvali firmu. Jedni su čuvali firmu, ovdje dežurali, a drugi bili pred vladom i sudom i tražili pravo na rad”, priča Amir Saburović.

“Vrijeme će pokazati šta će biti. Ja bih da sve bude dobro. Nadamo se, čim smo počeli raditi”, kaže njegova kolegica Samida Bukvarević.

A građani, ali i pojedine bh. kompanije, podržavaju Ditu. Dva velika trgovačka lanca otvorila su vrata za njene proizvode, a jedan od njih dao je i prijeko potrebna novčana sredstva za proizvodnju 100 tona tečnih proizvoda.

“Na ovaj način pomažemo ljude koji su godinama tu bez dinara. Koji pokušavaju i koji su napravili jedno veliko čudo. Uspjeli su nešto što je nadišlo naše okvire”, rekao je kupac Mirza Hodžić.

Svjedočimo i velikoj podršci radnicima Dite na društvenim mrežama. Tekstovi na portalima privlače hiljade pozitivnih komentara. Vijesti o pokretanju proizvodnje u Diti postaju najčitaniji sadržaji.

Više u videosnimku…

Al Jazeera