Divlja sječa pustoši Šar-planinu

Divlja sječa šuma pustoši makedonske planine. Makedonija ima Šumsku policiju, ali ona nema velikog uspjeha protiv ljudi koji bespravno sijeku drveće. Vrijednost bespravno posječene šume samo u posljednje dvije godine procijenjena je na blizu sedam miliona eura. Priču sa Šar-planine donosi reporterka Al Jazeere Milka Smilevska.

Za nekoliko sati nepoznata lica nezakonito su posjekla tridesetak stabala bukve na padinama Šar-planine. Šumska policija otkrila je bespravnu sječu tek nakon što je počinjena.

“Otprilike znamo koje osobe djeluju na ovom terenu, ali u ovom slučaju nemamo argumente i prijava je podnesena protiv nepoznatog počinitelja”, izjavio je šef Šumske policije u Tetovu Jorde Zarhadov.

Nelegalne drvosječe su posjekle stabla, ali ih nisu uspjele sve iznijeti iz šume. Drvosječe koje je angažirala Šumska policija sada ih skupljaju i prenose u Tetovo.

Opada nivo podzemnih voda

Makedonija je do septembra ove godine zbog nelegalne sječe izgubila oko 2,5 miliona eura. Šumski policajci kažu da su drvokradice veoma dobro organizirane i da protiv njih nemaju puno uspjeha. Bilo je i opasnih situacija.

“Jednom, kad smo zaustavili auto, vozač je dao gas i krenuo na nas… Htio nas je pregaziti… Prošao je na samo dvadesetak centimetara pored nas”, kaže pripadnik Šumske policije Bojan Đođeski.

Drvokradice plijen prodaju lokalnom stanovništvu iz planinskih sela, koje do sada nije imalo dozvolu da siječe drvo za grijanje. Zbog velikih šteta na terenu, vlasti su promijenile zakon.

“Ako tržište bude opskrbljeno, divlje drvosječe neće imati gdje plasirati drvo. I cijena koju dobijaju će pasti, zato što sada bespravno sijeku najkvalitetnije drveće”, rekao je Zarhadov.

Jedan metar drva prodaje se za 45 eura. Šar-planina nelegalnom sječom godinama gubi viševjekovno šumsko bogatstvo. Šume su glavni regulator podzemnih voda, pa ekolozi strahuju da će zbog divlje sječe drastično opadati njihov nivo. Gdje nema šume, intenzivne kiše mogu uzrokovati eroziju zemljišta i poplave. Mogu nastradati i cijela sela.

Opustošena priroda

Na placu Šumskog preduzeća u Tetovu čuvaju se traktori, kamioni i auta oduzeta od nelegalnih drvosječa. Irfan Jusufi, koji je ranije radio kao šumar, rekao je da je država pogriješila kad je zakonom odlučila ukinuti njihov rad na terenu. Sprega šumske policije i šumara, kaže, imala je više efekta.

“Mi smo efikasno sprečavali ljude koji su krali drveće. A sada vidite da nema efekta od ovog posla. Vidimo šta rade na terenu… priroda je opustošena”, tvrdi Jusufi.

Direktor Šumske policije Ejup Jahja kaže da sudije, najčešće, određuju kazne od 100 do 500 eura, ali niko ne presuđuje kaznu od 3.500 eura, koliko je zakonski moguće. Time se, kako kaže, ohrabruju počinitelji da ponove krivično djelo.

“Hvatamo prekršitelje po tri, pet, sedam puta u šumi. Kazna ne postiže efekat, oni se ponovno vraćaju na teren“, rekao je Jahja.

Istovremeno se provodi akcija pošumljavanja. Iznad sela Kopance, blizu Tetova, u akciji “Zasadi svoju budućnost”, prije nekoliko godina posađeni su borovi. A samo je nekoliko stabala uspjelo preživjeti.

Izvor: Al Jazeera