Diyarbakir: Propadaju spomenici sa UNESCO-ove liste

U Istanbulu traje sastanak komiteta UNESCO-a, na kojem se razmatraju prijedlozi zemalja da se njihovi kulturno-historijski spomenici uvrste na listu svjetske baštine.

Međutim, na jugoistoku te zemlje brojni građani se žale da UNESCO, ali i Vlada Turske, nije učinila mnogo da zaštiti historijske spomenike tokom nedavnih sukoba.

Diyarbakir je većinski kurdski grad na jugoistoku Turske, poznat po zidu koji okružuju staro jezgro grada.

Hiljade uništenih objekata

Nakon kineskog, to je najduži zid na svijetu. Nalazi se na UNESCO-voj listi svjetske baštine.

Ali, žestoki sukobi kurdske oružane grupe Radničke partije Kurdistana i turske vojske, koji su trajali sve do marta ove godine, znatno su ga oštetili, kao i brojne druge spomenike.

“Osamdeset do 90 posto starog grada Diyarbakira je uništeno. To potvrđuju i izjave Vladinih zvaničnika. Oni su rekli da će sa zemljom sravniti stari kvart Sur i na njemu izgraditi novi grad”, kaže Zulfu Livaneli, UNESCO-ov ambasador dobre volje za Tursku.

Tokom sukoba Vladinih snaga i pripadnika PKK-a uništeno je gotovo 6.000 objekata – uključujući i brojne od historijskog značaja.

Ubijene stotine ljudi

Stotine ljudi je ubijeno, a više od 20.000 je moralo napustiti svoje domove u starom dijelu Diyarbakira.

Stanovnici se žale da UNESCO nije učinio mnogo da ih zaštiti.

”Naravno, brojni ti objekti i artefakti se nalaze na UNESCO-voj listi svjetske baštine. UNESCO mora zaštititi te objekte. Oni su dužni to učiniti, kao i Vlada Turske. Obaveze se moraju ispunjavati”, kaže Kenan Aksu, predsjedavajući Turističke asocijacije za kulturu i turizam.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera