Dizdarević: Izručenje se opet može dogoditi

Slučaj poput izručenja šestorice državljana Bosne i Hercegovine alžirskog porijekla, koji su deportirani i držani u Guantanamu bez suđenja, opet se može dogoditi, izjavio je za Al Jazeeru Srđan Dizdarević, izvršni direktor Kuće ljudskih prava Sarajevo i nekadašnji predsjednik Helsinškog komiteta BiH.

Zatvor Guantanamo je američka baza na Kubi, a na tom području ne postoji jurisdikcija američkog pravosuđa. Kamp je prvenstveno uspostavljen za držanje zatvorenika iz Afganistana i Iraka.

Među betonom i bodljikavom žicom

Reporter Al Jazeere iz Washingtona Ivica Puljić bio je u Guantanamu 2009. godine. Sada se podsjetio tog obilaska tokom kojeg je prolazio kroz beton i bodljikavu žicu.  

„Mogli smo vidjeti zatvorenike u bijeloj odjeći, koji su mogli šetati“, kazao je naš novinar i dodao da nije imao priliku vidjeti zatvorenike u naradžastoj odjeći, koji se smatraju opasnijim.

Zatvorenici su, sjeća se Puljić, kada su vidjeli novinare, počeli vikati:

„Pomozite nam, maltretiraju nas!“

Puljić je podsjetio na Obaminu izvršnu odredbu kojom je, netom nakon inauguracije 2009. godine, potpisao da će zatvoriti Guantanamo. To se nije desilo, a najveći krivac je Kongres koji nije dozvolio zatvaranje, kao ni procese zatočenika na građanskim sudovima, već pred vojnim sudovima i komisijama, opet na Guantanamu.

Obama je na samom završetku prošle godine negativno iznenadio posebno aktiviste za ljudska prava kada je potpisao odredbu kojom zabranjuje prebacivanje zatvorenika.

„Sudbina tih ljudi, kazao je naš novinar, u rukama je američke vlade i Kongresa.

U njemu su kasnije završili i brojni drugi ljudi, koje je američka administracija osumnjičila za neprijateljsko djelovanje. Praksa zadržavanja  na neodređeno vrijeme, bez podizanja optužnica i suđenja, dugo je izvor kontroverzi.

Savjest bh. političara

„Odluka o izručenju tzv. Alžirske grupe je prekšila najmanje dvije pravne obaveze BiH: da se poštuje nezavisnost sudstva, a Vrhovni sud FBiH i Dom za ljudska prava su oslobodili tzv. Alžirsku grupu i zabranili ekstradiciju. Drugo, BiH nije smjela izručiti ljude zemlji gdje postoji smrtna kazna i postoji mogućnost torture“, rekao je Dizdarević i dodao da zbog zavisnog sudstva niko nije odgovarao.

Na pitanja o političkoj pozadini cijelog slučaja i o tom da li je Amerika ucijenila ondašnje vlasti, Dizdarević je odgovorio da ne zna, ali da može svjedočiti o pritiscima.

„Bili su pritisci iz SAD-a“, rekao je Dizdarević.

No, Dizdarević je upitao:

„Šta je dužnost političara: da se potčine pritiscima ili da poštuju zakone svoje države?”

Naglasio je da je to stvar njihove savjesti.

Prije tačno 10 godina, u američki vojni zatvor Guantanamo stigli su prvi zatvorenici. Među njima je bilo i šest državljana BiH alžirskog porijekla. Reporter Al Jazeere Harun Karčić donio je priču o jednom od njih, koji je proveo sedam godina u Guantanamu.

Mustafa Ait radio je za brojne arapske humanitarne agencije. Najprije u Hrvatskoj, a zatim je tokom rata stigao u BiH.

Oženio se Bosankom i osnovao porodicu. Trenirao je karate i živio uobičajen život.

Jedanaestog septembra 2001. život se mnogima promijenio – pa i njemu.

Pojedinci koji su imali i najmanju vezu sa islamskim organizacijama, došli su pod lupu sigurnosnih agencija. A Ait pod lupu BiH vlasti, koje su ga predale američkim.

„Ušli smo u Butmir, preko Republike Srpske, a ne preko Ilidže. Tu smo bili do jutra, onda su nas prebacili do Tuzle, pa Turske i onda je počeo Guanatanamo“, kazuje za Al Jazeeru Mustafa Ait.

Tamo je počela njegova, kako kaže, sedmogodišnja noćna mora. Ispitivan je dnevno, premlaćivan, i mučen na razne načine.

Ubjeđivan da je član al-Qaede i da je povezan sa navodnim planom da se napadne Američka ambasada u Sarajevu.

Nakon nekoliko godina, američki istražitelji priznaju –  čvrstih dokaza protiv njega nema.

„Rekli su mi: Mustafa, ti nećeš biti pred sudom, ako budeš pred sudom, onda će te pustiti. Rekli su mi ‘Mi znamo da ti nemaš ništa s tim, ti si ovdje samo radi informacija. Nama trebaju ljudi iz Bosne da nam daju informacije. Bosanci su vas poslali.’ I to je to“, kazuje Ait.

Tokom godina pritvora, protiv Aita nije podignuta nijedna optužnica.

No, nije imao ni pravo izaći pred sud ili vojnu komisiju sve do oktobra 2008. godine.

Onda, dodaje, nakon samo 20 minuta razgovora sa sudijom iz Washingtona, putem video-linka, sve se promijenilo.

U decembru 2008. godine, nakon sedam godina provedenih u Guantanamu, sudija Richard Leon naredio je oslobođanje Aita i još dvojice bh. državljana alžirskog porijekla. Kazao je kako dokazi koji ih povezuju sa terorizmom nisu pouzdani jer dolaze iz jednog, neimenovanog izvora. Ait je vraćen u Sarajevo.

Sedam izgubljenih godina

Danas je nezaposlen i smatra da ima male šanse za dobivanje posla, kao bivši zatvorenik Guantanama. Snalazi se kako zna i umije.

„Fizički i psihički sam dobro. Čovjek što je prošao – prošao je. Ne mora svaki dan govoriti ‘bio sam tamo’. Ali, čovjek treba računati da je izgubio sedam godina svog života. Sedam godina i tri mjeseca. I to bez razloga.“

Od države nije dobio nikakvu vrstu pomoći. Prije nekoliko mjeseci odlučio je tužiti BiH zbog izručenja. Vjeruje da će to biti dug i mukotrpan proces.

Izvor: Al Jazeera