Djeca crtežima prikazuju nasilje kojem su izložena

Djeca crtežima govore ono od čega društvo uglavnom okreće glavu (Ustupljeno Al Jazeeri)

Jesmo li društvo nasilja? Pitanje glasno izgovorimo kad nasilje eskalira u najranjivijoj kategoriji – među djecom ili u okviru porodice, gdje žrtva nerijetko bude dijete.

Kako tinejdžeri i djeca u Bosni i Hercegovini otkrivaju navedeni problem i suočavaju se s njime pokazali su i stripovi koji su nedavno pristigli na adresu TPO fondacije u Sarajevu. Djeca crtežima govore ono od čega društvo uglavnom okreće glavu.

“Sve veći broj djece tematizuje nasilje u porodici, što je pokazatelj koliko ih je zapravo njemu izloženo ili se dešava u njihovoj neposrednoj blizini”, zaključuje na osnovu trogodišnjeg iskustva Jakov Čaušević, član žirija TPO-a, koji nagrađuje pristigle stripove osnovaca i srednjoškolaca.

Povodom kampanje 16 dana aktivizma, rodno zasnovanog nasilja te Međunarodnog dana ljudskih prava (od 25. novembra do 10. decembra) predstavnici ove organizacije objavljuju konkurs za mlade širom Bosne i Hercegovine za najbolji strip na temu nasilja u njihovoj okolini pod nazivom “Probudi, pokreni, promijeni!”​

Ovo je jedan u nizu projekata za buđenje svijesti mladih da se efektivno suprotstave različitim vrstama nasilja koje nas okružuju, pomognu društvu da pobijedi nasilje i promijene sredinu u kojoj žive. 

Čaušević ističe da djeca u radovima generalno pokazuju da sve bolje razumiju šta predstavlja nasilje, naročito srednjoškolci. Prema njegovom mišljenju, ohrabruje činjenica da iz nasilne situacije u stripu ponude i rješenje. Rijetko se događalo suprotno.

Mračna porodična situacija na crtežu

Prema trogodišnjem iskustvu predstavnika TPO fondacije, srednjoškolci i osnovci na različite načine tematiziraju nasilje: stariji u radovima već tematiziraju neke složenije strukturalne oblike nasilja u porodici, rodno nasilje, pa čak sve više i internetsko nasilje, ali i  borbe, dok učenici osnovnih škola tematiziraju vršnjačko nasilje koje se dešava za vrijeme odmora i u učionici.

“Na izložbi prošle godine desilo se da je jedan od roditelja prišao i sugerisao nam da je njihov sin u stripu prikazao situaciju u njihovom domu. Riječ je o radu koji je prikazivao vrlo mračnu situaciju porodičnog nasilja”, kaže Elma Softić-Kaunitz, također članica žirija TPO fondacije. Istakla je da, kad gledaju radove, ne obraćaju samo pažnju na crtačke sposobnosti već na cjelokupnost ideje, ali i rješenje koje autor(ica) ponudi.

Izvršna direktorica TPO fondacije Zilka Spahić Šiljak kaže da se strip pokazao kao izvrsna forma za to da mladi i djeca “progovore” o problemima koji ih muče. Istakla je da je moto “Probudi, pokreni, promijeni!”​ također vrlo važan kao poziv da se u strip-dijalogu o nasilju uopće učestvuje.

Suočavanje s problemom

“Kada smo u nekolicini škola na području Tuzlanskog kantona razgovarali o ovoj kampanji protiv nasilja, kazali su nam: ‘Molim vas, nemojte nam samo spominjati riječ nasilje‘. Jer upravo na tom području dosta je ljudi koji su porijeklom iz Srebrenice ili okolnih mjesta. Kada smo kazali moto ‘Probudi, pokreni, promijeni!’, rado su prihvatili učešće”, objasnila je Spahić-Šiljak.

Činjenica je da u stripovima najčešće dominira nešto što se vrlo lako može okarakterizirati kao vlastito iskustvo ili iskustvo nekog bliskoga kojem su svjedočili i da su svi ovi stripovi dokaz koliko je ustvari ovaj problem dubok i koliko je još rada i osvještavanja potrebno da se napravi mali pomak.

Zapravo, ovaj vid aktivizma pokazuje jedan od načina na koji se može razvijati društveni sistem u kojem će se društvo suočiti s problemom nasilja bez okretanja glave ustranu. Tek tada će nasilnici pravovremeno i adekvatno biti sankcionirani, ali bit će im omogućena i adekvatna podrška da promijene ponašanje, odnosno proces resocijalizacije.

“Ono što je pomak u odnosu na prvu godinu kada je konkurs za strip objavljen jest činjenica da se sada više govori o nasilju. To pokazuje interes škola za ovaj konkurs i sudjelovanje, ali i broj pristiglih radova i tema koje se problematiziraju u radovima”, zaključio je Čaušević.

Izvor: Al Jazeera