Djeca pozitivna na HIV teško do usvojitelja

Danas je Svjetski dan borbe protiv AIDS-a. Stigma koju ova bolest podrazumijeva još postoji u mnogim zajednicama širom svijeta.

U Maleziji se rijetki odlučuju na usvajanje HIV pozitivne djece bez roditeljskog staranja, javlja Sohail Rahman, novinar Al Jazeere. 

Ahmed je naizgled zdrav 13-godišnji dječak. Igra se sa braćom i sestrom, a često pravi dječije nestašluke.

Međutim, Ahmed i njegova usvojena braća i sestra nemaju lak život. Zaraženi su virusom HIV-a prije nego su se i rodili. Usvojila ih je Kak Wan. Ona se o djeci zaraženoj HIV-om brine još od 1991. godine.

Dva Ahmedova brata su ostavljena na pragu njene kuće još kao bebe, a ostale su njihovi roditelji napustili, jer nisu htjeli ili mogli brinuti za bolesnu djecu.

Kak Wan kaže da ova djeca pod hitno trebaju pomoć. Da se zajednica uključi u rješavanje ovoga problema trebalo je gotovo deset godina.

“Nekada je ljudima potrebno licem u lice objasniti zbog čega moramo brinuti za ovu HIV pozitivnu djecu. Nadam se da će ih moje objašnjenje educirati”, poručila je ona.

Malo je onih koji, poput Kak Wan, žele brinuti za djecu sa virusom HIV-a. Ona im daje nadu u bolju budućnost.

Ahmed, dječak zaražen HIV-om, rekao je: “Kada završim školu, želio bih postati mehaničar. Jako volim brza auta.”

Usvajanje djece

“Zvanična statistika kaže da se više od 13.000 djece nalazi u državnim ustanovama, ali ne postoje podaci o broju djece zaražene virusom HIV-a. Djeca koju je Kak Wan usvojila imala su sreću, jer ih je još kao bebe usvojila žena za koju njeni sugrađani kažu da je predivna i nesebična osoba. Druga djeca nemaju tu sreću”, javlja Rahman.

Vlada je formirala Savjetodavno vijeće za djecu u kojem su predstavnici civilnog društava i roditelja.

Nadležna ministrica je svjesna da se mora više uraditi za bolesnu djecu.

Ministrica za pitanja žena, porodice i razvoj zajednice Rohani Abdul Karim je kazala: “Fokusiramo se na svu djecu sa zdravstvenim problemima i invaliditetom. Interesi djece su prioritet Vijeća. Vodimo detaljne diskusije na osnovu kojih ćemo utvrditi politike i plan aktivnosti koji će se fokusirati na bolesnu djecu.”

Kćerka koju je Kak Wan usvojila ima cerebralnu paralizu. Usvajanje još četvero djece koji su zaraženi virusom HIV-a dokaz je njene nesebičnosti prema djeci kojima treba prijeko potrebna pomoć.

Ona im nudi budućnost umjesto boravka u sirotištu. Dobili su dom pun ljubavi, sigurnost i ženu koju zovu majkom.

Izvor: Al Jazeera