Djeca prve žrtve globalnog otopljavanja

Ekstremni klimatski fenomeni, pojačani porastom globalnih temperatura - uragani, poplave, suše, toplotni udari, ubrzavaju širenje dječjih bolesti (AP)

Djeca su prve žrtve globalnog otopljavanja, upozorava Međunarodni fond za djecu i omladinu (UNICEF), navodeći da 690 miliona djece živi u oblastima u kojima se posljedice klimatskih promjena najviše osjećaju, prenose agencije.

Gotovo 530 miliona djece živi u državama, mahom azijskih, koje su redovno na udaru katastrofalnih poplava, a 160 miliona njih u zonama velikih suša, prije svega u Africi, ističe se u studiji koju je objavio UNICEF.

„Broj djece izložene klimatskim opasnostima je zabrinjavajući“, napominje svjetska organizacija i dodaje kako su „djeca ta koja će najviše patiti zbog klimatskih promjena“.

„Ona već sada snose posljedice tih promjena“, stoji u studiji.

Ubrzano širenje bolesti

Ekstremni klimatski fenomeni, pojačani porastom globalnih temperatura – uragani, poplave, suše, toplotni udari, ubrzavaju širenje dječjih bolesti kao što su malarija, neuhranjenost, akutna dijareja i upala pluća.

Suša uništava usjeve i utiče na vrtoglavi rast cijena životnih namirnica, pogoršavajući neuhranjenost koja je odgovorna za polovinu smrtnih slučajeva kod djece mlađe od pet godina u svijetu, podsjeća UNICEF.

U UNICEF-u zato smatraju da treba dati „prioritet adaptaciji klimatskim promjenama kako bi se izašlo u susret potrebama najosjetljivijih članova društva – djeci“.

Izvor: Agencije