Djeca svijeta traže život bez ratova

Centar “Qiyem” u Muskatu, glavnom gradu Omana, organizirao je međunarodni dječiji festival pod nazivom “Poziv na mir”. Djeca iz 80 država poručuju da im je najveća želja svijet bez ratova.

Djeca sa šest kontinentata pozivaju na mir. Prisutni su i predstavnici UNICEF-a i UNESCO-a. Mališani su kroz likovne radove izrazili protivljenje ratovima, ali i potrebu da žive u mirnijem svijetu.

Kažu da ne žele plaćati cijenu sukoba i ratova diljem planete, izvještava novinar Al Jazeere Ahmad al-Huuti.

“Nacrtala sam crtež u kojem tražim mir za cijeli svijet”, “Od onih koji započinju ratove tražimo da ih zasutave”, kažu djeca.

Kršenje dječijih prava

Deseci crteža nose poruke mira i prijateljstva, ali i prikazuju patnje djece u dijelovima svijeta zahvaćenim ratovima, napuštanje domova, odvojenost od porodica i smrt u morima i pustinjama. Organizatori kažu da im je cilj bio da se posveti veća pažnja dječijim pravima i ukaže na njihove probleme.

“Ovom inicijativom smo željeli u svijet poslati poruku djece. Suština te poruke je da oni žele svjetliju budućnost bez ratova, kriza i podjela”, kaže Saleh al-Fahdi, organizator festivala.

Prema podacima UN-a, samo u Siriji više od tri milona djece je bilo prisiljeno napustiti domove, a u Egiptu 125 djece umre svakog dana zbog zagađenosti i loše zdravstvene njege.

U izvještaju koji tretira arapske zemlje navodi se i da je pet miliona iračke djece izloženo različitim kršenjima njihovih prava, te da je broj djece-radnika u arapskom svijetu dosegao cifru od deset milIona. 

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera