Djeca u Meksiku rade najteže fizičke poslove

Više od 3,5 miliona meksičke djece ilegalno radi, od toga 300.000 najteže fizičke poslove.

Nove reforme rada, koje je Vlada usvojila krajem prošle godine, uključuju i borbu protiv izrabljivanja djece. Ali, mnogi su skeptični da će reforme donijeti istinske rezultate.

Al Jazeerina reporterka Rachel Levin posjetila je saveznu državu Sinalou, gdje hiljade djece radi na poljima i nemaju priliku da se školuju.

Trogodišnja Leti ustaje u zoru i do sumraka bere feferone po kojima je Meksiko poznat.

Iscrpljujući posao

Posao je isrpljujući, čak i za odrasle. Ali, što više feferona Leti spije ubrati, više novca će donijeti svojoj porodici.

U poljima centralnog Meksika, generacijama rade cijele porodice.

Maunillo je počeo sa samo trinaest godina. Sada radi rame uz rame sa svojom djecom. Najmlađe ima tek četiri mjeseca.

 “To je normalno za djecu, niko ih ne tjera. Pomažu koliko mogu. Puštamo ih da se odmore kad osjete potrebu”, govori Maunillo, sezonski radnik.

Većina djece živi u improvizovanim naseljima sa desetinama radničkih porodicama.

Državna Vlada planira izgraditi vrtiće, ali oni koji trenutno postoje, plaćaju se.

Djeca u njima dobijaju dva obroka, ali nedostaju im osnovne stvari poput igračaka i obrazovnih aktivnosti.

 “Ne možemo odvesti djecu ako nemamo gdje da ih smjestimo. Moramo ih hraniti, ali i omogućiti da se obrazuju”, kazuje Bladilena Ahumada Romo, direktorica Socijalne službe.

 “Ovdje su doslovno desetine djece mlađe od deset godina, koja provode do šest sati dnevno na žezi. Feferoni koje uberu bit će prodati širom Meksika i u Sjedinjenim Državama. Ova djeca svojim porodicama zarade manje od 30 dolara dnevno”, javlja reporterka Al Jazeere Rachel Levin.

Malo inspektora

Prema podacima Ujedinjenih naroda, oko 300.000 djece ilegalno radi u poljima širom Meksika.

Novi zakon o radu, koji predviđa oštrije kazne za poslodavce, uključujući i zatvorske, pomaže u rješavanju ovog problema.

Ali, sa samo 300 državnih inspektora za oblast poljoprivrede, malo ih je koji se plaše novog zakona, zbog čega djeca poput Leti nemaju izbora nego da nastave raditi koliko mogu.

Izvor: Al Jazeera