Djeca ugrožena zbog Boko Harama

Više od 124.000 djece neće se vakcinisati protiv rubeole, 208.000 se neće školovati, a više od 83.000 nema pristup pitkoj vodi (AFP)

Još pola milijuna djece prognano je u posljednjih pet mjeseci iz svoga doma zbog napada Boko Harama u Nigeriji, Nigeru, Kamerunu i Čadu, priopćio je u petak UNICEF.

Ovime se broj djece koja su morala otići iz svog zavičaja oko Čadskog jezera popeo na 1,4 milijuna, dodaje u priopćenju Međunarodni fond za djecu.

Najteže je pogođena Nigerija, gdje je gotovo 1,2 milijuna djece, među kojima je više od polovice mlađe od pet godina, raseljeno zbog pobune koja traje od 2009. godine, a koja je posebno aktivna na sjeveroistoku zemlje, gdje je i niknula.

Otmice, ubistva, nošenje bombi

Još oko 265.000 djece je raseljeno u susjednim zemljama na koje je Boko Haram proširio svoje napade, a to su Kamerun, Čad i Niger.

“Zabrinjava to što se ne prestaje ubijati, otimati ljude i iskorištavati žene i djecu za nošenje bombi”, rekao je glavni direktor UNICEF-a za srednju i zapadnu Afriku Manuel Fontaine, kako prenosi Hina.

U šestogodišnjoj pobuni Boko Harama ubijeno je barem 15.000 ljudi, među kojima blizu 1.100 u bombaškim napadima, zračnim udarima i napadima koji se nižu otkada je koncem svibnja dužnost preuzeo novi nigerijski predsjednik Muhamadu Buhari.

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) je početkom mjeseca uvećala svoju procjenu broja raseljenih zbog napada sa 1,5 na više od 2,1 milijun.

Nedostatak sredstava otežava dopremanje pomoći

Fontaine ističe da je njegova organizacija dobila tek trećinu od 50 milijuna dolara koliko joj treba da bi ove godine financirala svoje operacije na tom području.

Zbog toga se više od 124.000 djece neće cijepiti protiv rubeole, 208.000 se neće školovati, a više od 83.000 nema pristup pitkoj vodi.

“Priljev izbjeglica i nedostatak sredstava ozbiljno otežavaju našu dopremu pomoći na teren, koja je od životne važnosti”, dodao je Fontaine.

Izvor: Agencije