Dječak kreirao aplikaciju za zaštitu podataka

Izum osvojio prvu nagradu na međunarodnom konkursu (EPA)

Šesnaestogodišnji učenik iz Sofije kreirao je aplikaciju u vidu digitalnog matičnog broja, koja omogućava zaštitu ličnih podataka korisnika u virtualnom prostoru. Osvojio je prvo mjesto na konkursu za mlade inovatore, održanom u Njemačkoj.

Izum Stefana Genčova osigurava korisnicima registraciju u virtualnom prostoru i sigurno korištenje interneta, prenosi Srna.

“S ovim digitalnim identitetom, poput jedinstvenog matičnog broja, mogu se identificirati različite usluge. Dokumentacija se može potpisivati digitalno, a informacija kriptirati”, rekao je Genčov.

Prva nagrada

Dječak je naveo da je u njegovom projektu važno što se lični podaci ne nalaze na toj karti te nema opasnosti za podatke, ako karta bude ukradena, prenose bugarski mediji.

“Unutra se nalazi kriptografski ključ. Podaci se nalaze na serveru, ali su adekvatno osigurani putem tog ključa, koji se nalazi na karti”, objasnio je Genčov.

Njegov izum osvojio je prvu nagradu na konkursu na kojem su učestvovale hiljade inovatora iz cijelog svijeta.

Taj dječak je počeo tragati za zaštitom na internetu nakon što je njegov otac postao žrtva krađe ličnih podataka prije četiri godine.

Izvor: Agencije