Djevojčica Bana iz Halepa ponovo na sigurnom

Banin otac je kazao da su ona i njena porodica na sigurnom (Twitter / @AlabedBana)

Djevojčica Bana el Abed iz Istočnog Halepa oglasila se na društvenoj mreži Twitter nakon što je njen nalog danima bio ugašen, što je izazvalo zabrinutost da su majka i kći ubijene.

Bana i njena majka Fatma poručile su na Twitteru da su konstantno pod napadima i da je svaka minuta kao smrt.

Banin otac je kazao da su ona i njena porodica na sigurnom.

“Zdravo, prijatelji, kako ste? Ja sam dobro. Oporavljam se bez lijekova, uz jako mnogo bombardiranja. Nedostajete mi”, napisala je ona.

Bana i Fatma su postale poznate nakon što su putem društvenih mreža prenosile zračne udare na sirijski grad Halep.

Profil na društvenoj mreži Twitter otvorile su prije tri mjeseca, a putem njega su izvještavale o stravičnim događajima u Halepu, ali i pozivale svijet da zaustavi krvoproliće u ovom sirijskom gradu.

Neko vrijeme nije bilo nikakvih informacija o djevojčici i majci koja je inače nastavnica engleskog jezika. Sinoć je Bana na Twitteru napisala: “Bombardiraju nas. Nemamo gdje otići. Svaka minuta je kao smrt. Molite se za nas. Doviđenja”.

Akcija na Twitteru

U posljednjoj poruci koju je majka Fatma objavila u nedjelju kazala je: “Sada smo sigurni da nas je uhvatila vojska. Dragi svijetu, vidjet ćemo se neki drugi dan”. Nakon toga profil je izbrisan, ali je nakon nekoliko dana opet aktiviran.

Fatma je posljednjih dana u porukama izražavala zabrinutost da će je naći pripadnici sirijske vojske odane predsjedniku Basharu al-Assadu. Njena posljednja poruka da ih je vojska pronašla izazvala je zabrinutost da su majka i kćerka ubijene.

Nakon što su nestale majka i kćerka na društvenoj mreži Twitter pod oznakom “#WhereisBana” podijeljeno je oko 1.000 postova.

Režimske snage i šiitska milicija već 21 dan izvode napade iz zraka i sa kopna na naselja na istoku Halepa, koja se nalaze pod kontrolom opozicije. Opozicija je ranije kontrolirala teritoriju od 45 kvadratnih kilometara, a sada kontrolira područje od 25 kvadratnih kilometara, podsjeća agencija Anadolija.

Ruska strana tvrdi kako oni ne učestvuju u zračnim napadima na Halep.

Izvor: Agencije