Djevojčica optužena za blasfemiju nije kriva

Rimsha i njena porodica strahuju za svoje živote zbog optužbi za bogohuljenje i nalaze se na skrivenoj lokaciji (Reuters)

Pakistanska policija saopćila je u subotu da kršćanska djevojčica koju je imam optužio za bogohuljenje nije kriva i da bi se imam trebao naći pred sudom zbog lažnih optužbi.

Policija nije našla nikakve dokaze da je djevojčica Rimsha Masih (14), koja je provela tri sedmice u zatvoru, spalila papire sa stihovima iz Kur'ana, prenosi AFP.

Slučaj je dospio u žižu međunarodne javnosti, a borci za zaštitu ljudskih prava su u više navrata pozivali Pakistan da reformira svoje zakone o bogohuljenju, navodeći da se oni često zloupotrebljavaju zbog lične osvete.

“Rekli smo sudijama da imamo svjedoke i dokaze protiv lokalnog imama, da je lažno optužio djevojčicu za bogohuljenje”, rekao je istražni policajac Munir Jafri.

Podmetnuti dokazi

Sudija je odložio slučaj do ponedjeljka, 24. septembra, kada će se odlučivati da li će se suditi hafizu Mohammedu Khalidu Chishtiju, koji je uhapšen zbog sumnji da je podmetnuo dokaze protiv djevojčice.

Prema strogim pakistanskim zakonima o bogohuljenju, za vrijeđanje poslanika Muhameda predviđena je smrtna kazna, dok osoba koja oskrnavi tekst Kur'ana riskira kaznu doživotnog zatvora.

Rimsha i njena porodica strahuju za svoje živote zbog optužbi za bogohuljenje i nalaze se na skrivenoj lokaciji od 8. septembra, kada je Rimsha puštena iz zatvora.

Prema medicinskim izvještajima, Rimsha je nedovoljno mentalno razvijena za svoje godine, a postoje i tvrdnje da nema 14, već 11 godina, i da boluje od Downovog sindroma.

Izvor: Agencije