Djevojčice koje se ‘predaju’: Djetinjstvo bola, straha i tame

Umjesto da se igraju s prijateljima, djeca odrastaju u stalnom strahu, u ekstremno siromašnim uvjetima, propuštajući sve ono što život nosi (Facebook / Rene Schulthoff)

Piše: Ibrahim Sofić

Djetinjstvo ispunjeno suzama, strahom, bolom i tamom. Tako je Rene Schulthoff za Al Jazeeru pokušao približiti život sirijske djece u izbjegličkim kampovima.

On je uposlenik njemačkog Crvenog krsta, a ovih dana svijet je potresla njegova fotografija malene Sirijke s uzdignutim rukama, u znak predaje. Snimka je napravljena u izbjegličkom kampu Azraq u Jordanu tokom novembra 2014. godine, a Schulthoff ju je tek objavio na svom Facebook profilu prije nekoliko dana.

“Taj dan sam prolazio naseljem 3, jedinim otvorenim dijelom kampa. Napravio sam nekoliko fotografija iz daljine, slikao sam sve – muškarce, djecu, skloništa…”, prisjeća se dana kada je nastala navedena fotografija.

“Nekoliko minuta kasnije, vidio sam jednu djevojčicu, samu između skloništa.”

Bosa na kamenom tlu

Kada je vidjela da strani čovjek okreće nešto prema njoj, prestrašena događajima koja su obilježila njen život, djevojčica, bosonoga na kamenom tlu, odjevena u crvenu majicu i prljave jeans pantalone, podigla je ruke u zrak, u znak predaje, i počela plakati.

“Sve se desilo nevjerovatno brzo i u trenutku kada sam je fotografirao nisam shvatio koliko je prestrašena. Klečao sam na jednom koljenu kada sam je slikao, a kada se približila, spustio sam aparat, nasmiješio joj se i kazao ‘zdravo’. Otišla je od mene, bosa i prljava, a ja sam nastavio praviti fotografije izbjeglica još nekih pola sata.”

Schulthoff kaže kako kamp Azraq, kao i bolnicu u njemu, često posjećuje. Bolnica u Azraqu je projekat pomoći njemačkog Crvenog križa sirijskim izbjeglicama.

“Ne znam ništa više o njoj, ali u Azraq ponovo idem u maju i pokušat ću je pronaći, nadam se i njene roditelje.”

Kaže kako je i on plakao kada je vidio uvećanu fotografiju na svom računaru.

‘Čisti horor’

“Bio sam šokiran reakcijom, njenim strahom. Ovo što se dešava je tragedija za mlade generacije Sirijaca. Umjesto da se igraju s prijateljima, oni odrastaju u stalnom strahu, u ekstremno siromašnim uvjetima, propuštajući sve ono što život nosi i što njihovi vršnjaci širom svijeta imaju”, govori ovaj njemački humanitarac.

Dodaje kako sirijska djeca “imaju djetinjstvo bola, suza i tuge”.

“To je tako zastrašujuće i mračno. Kako ćemo ovoj generaciji kasnije pomoći i na koji način ih možemo vratiti u normalan tok života? Propuštaju mirno djetinjstvo, obdaništa, obrazovanje.”

“Ovo što sada mogu naučiti je da je život čisti horor. Ovo je tragedija, ovo je generacija traumatizirane djece.”

Izvor: Al Jazeera