Dmitrij Rogozin ne može u Crnu Goru

Rogozina je u posjetu Crnoj Gori pozvao predsjednik DNP-a Milan Knežević (EPA)

Potpredsjednik Vlade Rusije i jedan od najbližih saradnika Vladimira Putina, predsjednika Ruske Federacije, Dmitrij Rogozin nalazi se na listi ruskih državljana kojima nije dozvoljen ulazak na teritoriju Crne Gore, prenose crnogorski mediji.

Kako prenosi Radio-televizija Crne Gore, Rogozina je u posjetu Crnoj Gori, bez prethodnih konsultacija sa državnim organima, pozvao tokom višednevne posjete Moskvi predsjednik Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević.

Iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija crnogorskom dnevniku Pobjeda je saopćeno da se Rogozin nalazi na listi ruskih državljana kojima je, na osnovu Vladine odluke o uvođenju međunarodnih restriktivnih mjera, ograničen ulazak u Crnu Goru, prenosi Tanjug.

Vlada se, kao i u slučaju ruskog tajkuna Konstantina Malofejeva, pozvala na odluku Vijeća Evropske unije od 17. marta 2014. godine i ta odluka je produžavana svakih šest mjeseci.

Restriktivne mjere

Posljednja odluka Vijeća Evropske unije donijeta je 14. septembra 2015. i njeno produžavanje se očekuje u martu ove godine.

Restriktivne mjere koje se odnose na Rogozina uvedene su u odnosu na djelovanja koja podrivaju ili ugrožavaju teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine, navodi se u izjavi MVPEI Crne Gore dostavljenoj Pobjedi.

Sankcije EU-a podrazumijevaju, osim zabrane putovanja, i zamrzavanje računa, ali nije poznato ima li Rogozin novca na računima poslovnih banaka u Crnoj Gori.

Predsjednik DNP-a Milan Knežević izjavio je Pobjedi da Rogozin bez ikakve bojazni od crnogorskih sankcija može posjetiti Crnu Goru, koja je, kako je kazao, otadžbina njegovih predaka.

“DNP je spremna da mu garantuje bezbjednost. Umjesto da se crnogorski režim obračunava s agentima i predstavnicima Islamske države u Crnoj Gori, prijeti hapšenjem potpredsjedniku Vlade Rusije, koja se jedina beskompromisno bori protiv ove globalne terorističke tvorevine”, rekao je Knežević.

Izvor: Agencije