Dnevno 50.000 otkaza rezervacija za ljetovanje u Grčkoj

Tri su dana do referenduma u Grčkoj. Stanovnici te zemlje odlučit će hoće li stati uz aktuelnu vlast i reći “ne” mjerama štednje, koje od Grčke traže kreditori. Grčki ministar finansija najavio je ostavku ako odgovor bude drugačiji.

U međuvremenu, građani i dalje dnevno mogu podići samo 60 eura, što sve više utječe na njihov svakodnevni život. Mesa u grčkim prodavnicama ima, ali je kupaca mnogo manje, javlja iz Atine Ivana Brkić Tomljenović, novinarka Al Jazeere.

Atinska tržnica prima samo gotovinu, pa prodaje ne ide najbolje. Prodaja je pala, tačnije – prepolovila se. Nema ni kupaca, a teško mogu nabaviti i robu.

Posla, ipak, ima nešto više nego početkom sedmice. Vlada je uspjela isplatiti plate zaposlenicima javnog sektora. Penzioneri su dobili po 120 eura, pa su nešto i kupili. Iako nema prodaje, cijene su iste.

Grčka ima nafte dovoljno za nekoliko mjeseci. Bolnicama su nedavno isporučene nove zalihe lijekova i medicinskog materijala. No, dugoročno ne mogu izdržati bez novih kredita.

Ugroženo zdravstvo

Bez novca evropskih kreditora, kaže predsjednik Udruženja bolničkih ljekara, zdravstveni sistem neće dugo izdržati. Zalihe medicinskog materijala dovoljne su za 15 dana, a količina lijekova za idućih mjesec dana.

“Nakon 30 dana, ostat ćemo bez novca i bez zaliha. Nećemo moći obavljati operacije i liječiti pacijente”, kazao je ljekar atinske bolnice.

Jedna apoteka dobro je zaradila početkom sedmice. U strahu od nestašice novca, jedna je majka kupila 30 kutija hrane za dojenčad. Naknadno im je uveden dnevni limit za nabavku lijekova od samo 200 eura.

“Zamislite da trudnica treba injekciju koja košta kao i dnevni limit od 200 eura. Neću je moći nabaviti. Moram kupovati osnovne lijekove”, kaže farmaceut iz te apoteke.

Grci proživljavaju teške dane. No, ova zemlja vodi još jedan život, onaj turistički. Stranci, za sada, uživaju. Ipak, od ponedjeljka dnevno stiže blizu 50.000 otkaza rezervacija za ljetovanje, javlja Udruženje turističkih preduzeća. 

Izvor: Al Jazeera