Do 2100. Zemlja s 11 milijardi ljudi

Postoji 70 posto šansi da se svjetska populacija, koja sada broj sedam milijardi osoba, neće stabilizirati ovog stoljeća (EPA)

Prognoze da će broj stanovnika planete Zemlje dostići cifru od 11 milijardi do kraja aktuelnog stoljeća dobijaju na snazi kroz podatke koje demografi dobijaju koristeći metode vjerovatnoće u svojim projekcijama.

Dokument, koji je objavio žurnal Science na svojoj internetskoj stranici, objašnjava novu metodologiju koja pokazuje da će najveći rast broja stanovnika biti u Africi gdje bi se populacija trebala učetverostručiti – danas tamo živi blizu milijardu osoba, dok bi 2100. taj broj trebao iznositi četiri milijarde.

„Posljednjih 20 godina prevladavalo je mišljenje da će svjetsko stanovništvo dostići brojku od devet milijardi, te možda početi opadati. No, broj stanovnika Zemlje će nastaviti rasti, sada to možemo reći sa sigurnošću“, kazao je Adrian Raferty, jedan od vodećih autora i profesor statistike i sociologije na univerzitetu Washington.

Stručnjaci ne izlažu samo svoju sigurnost, već i precizne postotke. Postoji 70 posto šansi da se svjetska populacija, koja sada broj sedam milijardi osoba, neće stabilizirati ovog stoljeća, navodi se u istraživanju.

Projekcije na osnovu scenarija

Države na području subsaharske Afrike dobijaju više stanovnika nego što se očekivalo, kaže John Wilmoth, direktor Odjela za populaciju UN-a i koautor dokumenta. U UN-u koriste nove modele vjerovatnoće u svojim posljednjim projekcijama.

„Nivoi plodnosti sada su viši nego što sam očekivao prije 10 godina. Desilo se smanjenje svjetske plodnosti, pa čak u subsaharskoj Africi, u protekle dvije decenije. Ona se smanjuje, ali sporije od očekivanog, te sporije nego u drugim državama Azije i Latinske Amerike“, navodi Wilmoth.

Posljednje projekcije pokazuju kako postoji 80 procenata šansi da će do 2100. u Africi živjeti između 3,5 i 5,1 milijarde. U drugim dijelovima svijeta očekuje se manji rast: Azija, gdje sad žive 4,4 milijarde ljudi, trebala bi doživjeti maksimum od pet milijardi 2050. godine, a zatim pad broja stanovnika.

Ranije projekcije su strogo rađene na osnovu scenarija, ističe Patrick Gerland, UN-ov demograf i još jedan autor dokumenta.

Izvor: Agencije