Do sada više od 10.000 umrlih od ebole

Gotovo svi umrli od ebole su iz zemalja zapadne Afrike (AP)

Više od 10.000 ljudi do sada je umrlo od virusa ebola i gotovo svi su u zapadnoj Africi, saopćila je Svjetska zdravstvena organizacija, prenosi Tanjug.

Tri najteže pogođene zemlje su Sijera Leone, Gvineja i Liberija, gdje je zabilježeno 24.350 oboljelih i 10.004 umrlih od epidemije koja je počela prije više od godinu dana.

Od izbijanja epidemije u Liberiji su umrle 4.162 osobe, od 9.343 zaražene, a u proteklih šest mjeseci sedmično je bilježeno po 300 novih slučajeva zaraze.

U  Sijera Leoneu je zaraženo 11.677 osoba, od kojih je 3.655 umrlo, dok je u Gvineji zaraženo 3.330, od kojih je 2.187 umrlo.

Registrirano je i šest smrtnih slučajeva u Maliju, osam u Nigeriji i jedan u Sjedinjenim Američkim Državama.

Potreban ‘Marshallov plan’

Početkom marta su Liberija, Sijera Leone i Gvineja zatražili od međunarodne zajednice da pokrene “Marshallov plan” kako bi im pomogla u ekonomskoj obnovi i potpunom zaustavljanju epidemije te zarazne bolesti.

Ovaj zahtjev bi trebao biti u centru sljedećih međunarodnih susreta o eboli od 16. do 18. aprila, u okviru zasjedanja Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda te u junu na konferenciji Ujedinjenih naroda.

Tri zemlje će predstaviti regionalni plan, rekao je gvinejski ministar vanjskih poslova Alpha Conde.

“Trebamo poništenje duga i ‘Marshallov plan’, kao da izlazimo iz rata”, kazao je i pozvao zemlje donatore da isplate obećanu pomoć.

Donatori su obećali 5,1 milijardu dolara pomoći, a do sada su isplatili 2,4 milijarde dolara.

Izvor: Agencije