Dobavljači Konzuma BiH traže zaštitu države

Mercator, Sarajevo
Prodaja je pokrenuta u ubrzanom postupku, a prodaju se neke od nekretnina u Sloveniji, Hrvatskoj i BiH (Al Jazeera)

Pregovarački tim Skupštine dobavljača koji posluju s kompanijama u vlasništvu Agrokora u Bosni i Hercegovini zatražio je zaštitu državnih i entitetskih vlasti.

Zaštita je zatražena nakon sastanka s predstavnicima kabineta predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Iz Udruženja poslodavaca Federacije BiH je priopćeno kako su dobavljači Konzuma izrazili “nepodijeljeni interes” za nastavak rada tog trgovačkog lanca u BiH i spremni su pomoći da se što prije izađe iz nastale krize.

No, donijeli su odluku da neće potpisivati ugovor s Mercatorom za isporuku robe bez prethodnog osiguranja jedinstvene garancije.

“Svim dobavljačima će se sugerisati da pojedinačno ne potpisuju ugovore prije nego što dobiju jedinstvene garancije koje će važiti za sve dobavljače. U tom cilju treba što prije pristupiti pregovorima i potpisivanju ugovora s Mercatorom BiH za buduće isporuke roba”, kažu dobavljači.

Od Mercatora traže da “preuzme odgovarajući dio duga koji ima Konzum BiH adekvatno trenutnim udjelima u prometu postojećeg Konzuma BiH, odnosno, adekvatno tekućem učešću Mercatora u prodaji Konzuma BiH”.

Za nastavak poslovne suradnje s Konzumom BiH zatražili su garanciju Sarajevskog kiseljaka i tvrtke Ledo iz Čitluka za pokrivanje dijela tekućih potraživanja u visini od 17 milijuna eura i budućih redovnih tekućih potraživanja.

Ramljak u Sarajevu

Priopćenje dobavljača stiglo je uoči sastanka predsjedatelja Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denisa Zvizdića i njegovih bliskih suradnika s povjerenikom hrvatske Vlade za Agrokor, Antom Ramljakom.

Ramljak je u Sarajevu boravio nedavno i tada rekao kako je potrebno napraviti dokapitalizaciju Konzuma iz Hrvatske.

Najavio je i kako će razdvajanje Konzuma i Mercatora početi 1. kolovoza i trajati do 1. rujna nakon čega bi trebala početi isplata dobavljačima u BiH. Ukupan dug iznosi približno 40 milijuna eura.

Mercator će preuzeti svojih 83 objekata koji su bili u njihovom najmu prije spajanja s Konzumom, a Konzum će ostati sa svojih 170 objekata koji su bili u vlasništvu prije spajanja s Mercatorom.

Agrokor u Hrvatskoj isplaćuje male dobavljače

U međuvremenu je potvrđeno da je Agrokor u Hrvatskoj počeo s isplatom starog duga prema obiteljskim gospodarstvima i malim dobavljačima.

Riječ je o 2.100 malih dobavljača koji imaju godišnji prihod manji od 700.000 eura i prosječno 10 radnika.

U narednih mjesec dana bit će im isplaćeno više od 17 milijuna eura, osiguranih iz kredita koji je Agrokor dogovorio početkom lipnja.

Izvor: Al Jazeera i agencije