Doboj u ‘turskom svijetu’: Investicije i(li) protesti

Turska finansira obroke u narodnoj kuhinji u Doboju, a uložila je sredstva za obnovu gradske bolnice, Doma zdravlja i Hitne pomoći (Al Jazeera)

Piše: Vedrana Maglajlija

Ovih dana gradsku vrevu u Doboju nadjačavaju pozivi na proteste putem megafona iz automobila koji kruži ulicama.

Razlog je pristupanje ovog grada u bh. entitetu Republika Srpska Zajednici općina turskog svijeta, zbog čega ne jenjavaju burne reakcije najveće opozicijske stranke i Gradske boračke organizacije, koja u petak organizira protest za ukidanje takve odluke.

Putem megafona imenom i prezimenom se prozivaju odbornici Skupštine grada, koji su odobrili odluku gradonačelnika Obrena Petrovića, dok su se Dobojlije podijelile o ovom pitanju – za neke to znači prijeko potrebne investicije u gradu pogođenom prošlogodišnjim poplavama, a za neke “strah od pripajanja Turskoj”.

“Doboj ne bi trebao da bude u toj zajednici turskih opština. Turska jeste pomogla, ali sve je to sa ciljem. I drugi su slali pomoć nakon poplava, zašto bismo onda bili član samo te turske zajednice?”, kaže Božica, stanovnica Doboja.

“Ma kakve turske opštine, pa nismo u Turskoj… Treba biti zahvalan na njihovoj pomoći nakon poplava, ali smiješno je da jedan grad u RS-u bude dio toga”, u prolazu kratko govori njen sugrađanin.

Više od 1.000 općina

Zajednica općina turskog svijeta okuplja više od 1.000 općina, između ostalog i nekoliko njih iz Srbije, Makedonije, Albanije i Bosne i Hercegovine te drugih zemalja Evrope i Azije, ali i iz afričkih država, kao što su Kenija i Somalija.
Osim Doboja i Vukosavlja, koji su nedavno pristupili, članice iz Bosne i Hercegovine su i neke sarajevske općine, zatim Fojnica, Goražde, Travnik, Tuzla, Visoko, Zenica, Ilijaš i Olovo.
Iz Srbije su učlanjene općine Bujanovac i Preševo, a od makedonskih općina u Zajednici se, između ostalih, nalaze Ohrid, Tetovo i Gostivar.
Na internetskoj stranici Zajednica općina turskog svijeta navodi se da je cilj članstva ekonomska, kulturna i politička saradnja općina “te razvoj i proveđenje aktivnosti na novim modelima, koje se tiču gradske administracije i kulture”.

 

Međutim, Dragan Vasilić, zamjenik gradonačenlnika Doboja, smatra je takva reakcija pojedinih Dobojlija pretjerana.

“Radi se o predrasudama i neobaviještenosti građana o mogućnostima, prije svega ekonomskim, koje donosi članstvo. A sve se to koristi u političkoj borbi.”

Turske investicije u Doboju

Kako dodaje, Doboj je u teškoj situaciji nakon poplava u maju prošle godine, a biti član takve asocijacije donosi moguće investicije.

“Već smo Zajednici uputili zahtjev za finansiranje obnove mosta na rijeci Spreči, koji spaja sva naseljena mjesta na Ozrenu, i ta investicija iznosi oko milion konvertibilnih maraka [500.000 eura].”

Prema njegovim riječima, turska pomoć je već ranije stigla u Doboj. Obroke u narodnoj kuhinji, u kojoj se dnevno hrani do 1.500 Dobojlija, finansira Turska.

Turska razvojna agencija TIKA uložila je 65.000 eura u dobojsku bolnicu te, zajedno s gradom i samim menadžmentom ove ustanove, obnovila Odjel za neurologiju.

Uz to, kako navodi Vasilić, ta zemlja daje dio sredstava i za renoviranje Doma zdravlja i Hitne pomoći, koji su oštećeni u poplavama.

“Kada je Turska ulagala u bolnicu, tada niko nije pravio probleme. Svjedoci smo da se drugi gradovi RS-a, kao što je Prijedor, bratime sa nekim opštinama u Turskoj, i to nije problem”, stava je Danijel Jošić, odbornik Srpske demokratske stranke u Skupštini grada.

Jedini razlog za učlanjenje u ovu zajednicu je, kaže, ekonomske prirode i moglo bi donijeti između 2,5 i tri miliona eura investicija.

“Turska je velesila u Evropi i u svijetu i nema potrebe da se tu nešto spominje nacionalno. Ljudima se plasiraju priče da je na ovaj način Doboj pripojen Turskoj i građani koji nisu informisani se vode za tim. To je čista politizacija.”

‘Hoćemo pojašnjenje odluke’

Većina odbornika u gradskoj Skupštini, uključujući Jošićev SDS, glasala je za ovu odluku gradonačlenika, dok su protiv bili samo oni iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata. Sanja Vulić, odbornica iz ove stranke, tvrdi da se takva odluka nije smjela donijeti.

“Klub odbornika SNSD-a pobunio se zbog procedure i drskosti gradonačelnika Obrena Petrovića. Niko nema pravo, pa ni prvi čovjek grada, donositi odluke sam, a u ime 70.000 građana.”

Dodaje da su tražili pojašnjenje odluke, prezentaciju planiranih projekata, kao i prava i obaveze koje proističu iz članstva.

“Ništa od toga nismo dobili. Ukoliko nam gradonačelnik na gradskoj Skupštini ‘pojasni’ pozitivne efekte, nećemo ništa imati protiv”, kaže Vulić.

Da pristupanje Zajednici općina turskog svijeta nije dobro objašnjeno, mišljenja je i Zoran Bijelić, predsjednik Predsjedništva Gradske boračke organizacije, koja traži smjenu gradonačelnika Petrovića.

Bratski gradovi Doboja

Doboj je u zajednici i s nekim drugim gradovima.
“Imamo povelje o bratimljenju sa određenim gradovima, kao što su Celje iz Slovenije, Ćuprija iz Srbije, sa nekim gradovima iz Italije i Grčke”, rekao je Vasilić.
Nedavno je, kaže, potpisan memorandum o saradnji s Bačkom Palankom.
“Imamo obećanje da ćemo preko njih doći do određenih sredstava u Briselu, pošto oni imaju otvoreno predstavništvo u tom gradu. Ovih dana vodimo razgovore da uđemo sa njima u savez koji imaju na nivou svoje regije sa više opština.”
Dodaje da će na taj način ostvariti mogućnost da grad Doboj aplicira na razne projekte.

“Direktno smo protiv toga. Mi nemamo objašnjenje šta je to. Stoji da je to jedna organizacija koja može dati dobar savjet oko pakovanja tvrdog otpada i turizma… Mi imamo susjede iz [entiteta] Federacije Bosne i Hercegovine, općinu Gračanicu, koja je privredno jaka, zašto se s njima nismo pobratimili?”, kaže Bijelić.

‘Ne interesuje nas vjera…’

Tvrdi da boračka organizacija ima mnoge probleme u komunikaciji s gradskim vlastima, koja je nekada bila dobra, te da je ovakvo članstvo samo jedan od povoda za proteste.

“Mi smo za rad, nas ne interesuje vjera koja će donijeti novac. Hvala njima za pomoć, ali dokle ćemo mi prositi…”

Jednog od bivših boraca zatičemo u gradskom parku, gdje ova ogranizacija želi napraviti spomenik palim borcima.

“Zajednica turskih općina ne može biti zbog boraca. Da me ne shvatite pogrešno, Turska je fina zemlja, nemamo mi protiv tog naroda ništa, ali bilo je neke ratne uloge Turske ovdje”, kaže, ne želeći navesti svoje ime, “da ne bi imao problema”.

Bivši borci traže organiziranje vanredne sjednice Skupštine grada, na kojoj će biti poništena odluka o članstvu, međutim, iz SDS-a tvrde da takva sjednica nije još ni zakazana.

Dok se prašina u Doboju ne sliježe, potez njegovih vlasti slijedio je i načelnik Vukosavlja, male općine u ovom bh. entitetu.

Elvir Hadžiomerović prije nekoliko dana potpisao je povelju o ulasku Vukosavlja u Zajednicu općina turskog svijeta, a uslijedile su jednako burne reakcije kao i Doboju.

Izvor: Al Jazeera