Documenta: Grabar-Kitarović vrši pritisak na Haški sud

Kolinda Grabar-Kitarović
Grabar-Kitarović je zaključila da Pupovac nije pažljivo pročitao njeno pismo iz 2016, pa ga u cijelosti ponovila (Reuters)

Centar za suočavanje s prošlošću – Documenta prozvao je hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović za neodgovornost zbog poruke organizatorima promocije knjige General Praljak, ocjenjujući da je njome “demonstrirala nedopustiv pritisak na djelovanje Haškog suda”.

Na promociji knjige, održane u Zagrebu 21. studenoga, pročitana je poruka poslana iz ureda Grabar-Kitarović, u kojoj se navodi kako je “doprinos generala Slobodana Praljka obrani Hrvatske i Bosne i Hercegovine od velikosrpske agresije te obrani opstojnosti hrvatskog naroda na njegovim povijesnim prostorima tijekom Domovinskoga rata od velike važnosti”.

“Ovih dana, kada se nadamo pravednom sudskom pravorijeku i njegovu oslobađanju, kao i oslobađanju drugih hrvatskih uznika, ova knjiga izlazi kao doprinos istini o njemu i o tom povijesnom razdoblju borbe hrvatskog naroda za slobodu, istini koju je on nakon rata na mnoge načine ustrajno branio svojom riječju. Ujedno je ova knjiga svojevrsna zahvalnica za sve što je učinio za svoj narod”, poručila je Grabar-Kitarović.

Osuđen na 20 godina zatvora

Documenta ocjenjuje da Grabar-Kitarović tom porukom demonstrira nedopustiv pritisak na djelovanje suda pred objavljivanje pravomoćne presude u postupku u kojemu se, uz Jadranka Prlića, Brunu Stojića, Milivoja Petkovića, Valentina Ćorića i Berislava Pušića, sudi i Slobodanu Praljku, jer je, kako navode “svaka presuda osim oslobađajuće unaprijed proglašena nepravednom”.

Žalbeno vijeće Haškoga suda u srijedu, 29. studenog, objavit će pravomoćnu presudu u predmetu “Prlić i drugi”.

Haški sud je šestoricu bosanskohercegovačkih Hrvata u svibnju 2013. godine nepravomoćno osudio na kazne od 10 do 25 godina zatvora, zbog zločina počinjenih nad Bošnjacima tijekom rata u Bosni i Hercegovini, osmišljenih u okviru udruženog zločinačkog pothvata.

Praljak je tada nepravomoćno osuđen na 20 godina zatvora.

Documenta smatra da predsjednica u poruci demonstrirala i “prijezir spram prvostupanjske presude haškog sudišta (koje je i hrvatsko sudbeno tijelo)”, kao i nerazumijevanje sadržaja vlastite, temeljne ustavne obveze da “predstavlja i zastupa Hrvatsku u zemlji inozemstvu”.

“[Grabar-Kitarović] svojim stavom Hrvatsku kao državu dovodi u poziciju jedne od stranaka u sudskom postupku za ratne zločine (a ne tako davno državni su organi predlagali da se Hrvatskoj u Haagu prizna status ‘prijateljice suda’)”, ukazuje Documenta.

‘Neodgovoran postupak predsjednice’

Podsjećaju i kako je Grabar-Kitarović demonstrirala “zahvalnost” Praljku za obranu Hrvatske i Bosne i Hercegovine od velikosrpske agresije “ne spominjući uopće treću, bošnjačku, stranu u sukobu”.

“A baš zbog žrtava na bošnjačkoj strani, Praljak i ostali bili su osuđeni na teške zatvorske kazne”, ističe Documenta.

“Ovakav – u najmanju ruku neodgovoran – postupak najviše hrvatske državne dužnosnice zaslužuje ne samo najoštriju osudu (koja je do sada u javnosti izostala), nego i ozbiljno propitivanje njezinog cjelokupnog djelovanja”, zaključuje Centar za suočavanje s prošlošću.

Izvor: Agencije