Dodik bi sudio ‘veleizdajnicima’ dok se krađa nastavlja

Niko u opoziciji nije se prepao Dodikove najave o izmjeni krivičnog zakonodavstva (Al Jazeera)

Piše: Mladen Mirosavljević

Malo-malo pa predsjednik entiteta Republika Srpska, i lider vladajuće i najjače entitetske stranke, Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Milorad Dodik, uzburka političke strasti. Ne birajući kvalifikacije i ne vodeći računa o bilo kakvoj kulturi političkog dijaloga Dodik je i ovaj put bio veoma oštar prema opoziciji u Republici Srpskoj, koja se opet, na nivou BiH nalazi u vlasti.

Predstavnici iz Republike Srpske na nivou BiH ne predstavljaju Republiku Srpsku i donose niz odluka koje nisu u interesu Srpske, konstatovao je Milorad Dodik.

“Vidljivo je da politika Mladena Bosića i SDS-a nije samo izdajnička, nego veleizdajnička i da je svakim danom sve vidljivija”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci nakon sjednice Predsjedništva SNSD-a.

Prema njegovim riječima, ponašanje Srpske demokratske stranke (SDS-a) najveće opozicione stranke u Republici Srpskoj, a koja je u vlasti na nivou BiH, u koalicionom Savezu za promjene, je takvo na nivou BiH, da “sahranjuje šanse Republici Srpskoj za postojanje u dogledno vrijeme”.

On je najavio da će SNSD na narednim sjednicama razmatrati i inicijativu da u krivično zakonodavstvo Republike Srpske bude uvedena odredba krivične odgovornosti za rušenje nadležnosti Srpske i neovlašteno prenošenje njenih nadležnosti na bilo koji drugi nivo.

Opozicija ne strahuje

Time je Dodik još jednom nastojao staviti do znanja da je on lično, i stranka kojoj je na čelu, jedini garant očuvanja suvereniteta i opstanka ovog entiteta, za koji Dodik uporno tvrdi da će se odcijepiti od BiH, a čemu će on, opet, dati ključni doprinos.

Sve bi na tom putu bilo lakše da, eto, “izdajnička” probošnjačka opozicija ne ruši te napore zbog čega ju treba i krivično goniti za veleizdaju.

A kako je opet goniti ako Republika Srpska nema nadležnosti u oblasti sudstva i tužilaštva nego je to u nadležnosti BiH kao države, zbog čega je uostalom Milorad Dodik i predložio, a Narodna skupština Republike Srpske i prihvatila, održavanje referenduma o radu Tužilaštva i suda BiH.

I dok su svi politički uticajni faktori u BiH, okruženju BiH, pa i neki drugi iz EU izričito protiv održavanja takvog referenduma, Milorad Dodik koristi svaku priliku da dokaže njegovu legitimnost i potrebu radi očuvanja same Republike Srpske.

Prema Dodikovim riječima, problem zašto se došlo u ovakvu situaciju i zašto je raspisan referendum je i izdajnička opozicija koja na nivou BiH prenosi nadležnosti, uz asistenciju međunarodnog faktora u Sarajevu.

“Mi smo morali. Ovo nije akcija, nego reakcija na tu jednu izdajničku spiralu Mladena Bosića, Mladena Ivanića i njihovih saradnika koji tamo to rade”, rekao je Dodik, podsjetivši da je Mladen Ivanić izabran glasovima Bošnjaka za člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske.

Niko u Savezu za promjene, koaliciji opozicionih stranaka u Republici Srpskoj, a koja sačinjava vlast na nivou BiH, nije se prepao najave predsjednika Milorada Dodika o izmjeni krivičnog zakonodavstva, koji bi vlasti u RS-u omogućio da, kako je utvrdio, „tuži opoziciju zbog veleizdajničke politike koju vodi na nivou BiH“, izjavio je generalni sekretar Partije demokratskog progresa (PDP) i ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak.

Lider Narodnog demokratskog pokreta Dragan Čavić je upitao – po čemu su oni koji rade u Sarajevu, a nisu iz SNSD-a, napravili štetu Republici Srpskoj?

Onaj ko ne misli kao Dodik, biće krivično gonjen, a on ima dovoljno ruku u parlamentu koji će podržati ovu ideju – rekao je Čavić, ističući da je Dodikov poziv na izmjenu krivičnog zakona, poziv na političku odmazdu. Tim postupkom, kaže Čavić, Dodik veoma loše predstavlja Republiku Srpsku.

Bilo kako bilo, Milorad Dodik je bitku razvio na nekoliko frontova smatrajući da ju uspješno može voditi zahvaljujući anemičnoj opoziciji koja svojim dosadašnjim učešćem u vlasti na nivou BiH nije ničim pokazala da je dostojna da na nivou Republike Srpske zamijeni sada vladajući SNSD Milorada Dodika.

Napadom na opoziciju kao probošnjačku i veleizdajničku, samo dokazuje da njegova stranka zaslužuje da na nivou BiH zastupa Republiku Srpsku i čuva njen suverenitet.

Brojne afere

Lider SDS-a Mladen Bosić kaže da SNSD želi da uđe u vlast na nivou BiH i da rade na tome, ali ne mogu da prođu. “Ubijeđen sam da to rade zbog naše namjere da se otkoče najteži slučajevi afera, i koji su slučajevi međudržavnog kriminala.

To je “Bobar banka”, (otišla u stečaj)  iz koje su pare preko jedne crnogorske banke završile u Rusiji. To moraju da istraže agencije koje mogu da sarađuju na međunarodnom nivou, to ne može policija Republike Srpske.

Kriminal oko banjalučke Robne kuće Boska je međudržavni kriminal, jer su pare iz Srpske prebačene u Srbiju, da ne pričamo o Fabrici glinice Birač u Zvorniku i slično”, tvrdi Bosić.

Igor Crnadak navodi da se niko u opozicionom Savezu za promjene nije uplašio Dodikovog prijedloga i da će ga opozicioni Savez prihvatiti ako se kao veleizdaja bude tretiralo i ono što se desilo u slučajevima mnogih propalih firmi koje se pominju i neraščišćenih finansijskih afera u Republici Srpskoj.

”Kada se vide razmjere pljačke koja se desila, narod će da se prepadne”, smatra Crnadak. Dodikova inicijativa je još jedan besmisleni napad na Savez za promjene, koji je odraz njegove političke nesposobnosti i straha. Republika Srpska je u velikoj finansijskoj provaliji i vlast želi da sve te probleme prebaci na drugi teren ujedno se plašeći otvaranja krupnih afera koje će uskoro uslijediti, jer su mnogi iz vrha vlasti upetljani u te afere”, tvrdi Crnadak.

Mnogi analitičari smatraju da su Bosić, Crnadak i drugi opozicioni prvaci u pravu, ali da nemaju dovoljno sposobnosti i snage da preduzmu bilo kakve aktivnosti u operacionalizovanju svojih optužbi, čega je Milorad Dodik itekako svjestan. Ali za svaki slučaj se želi obezbijediti da do toga ne dođe ni u nekoj budućnosti.

Zbog toga i vodi bitku oko uticaja Republike Srpske na pravosuđe na nivou BiH i njegove ingerencije, na to ko će se naći na čelu SIPA-e, Tužilaštva i Suda BiH, a ujedno je i započeo ozbiljne korake u predizbornoj kampanji nastojeći što više pocijepati opoziciju, a naročito SDS, pomažući stvaranje i jačanje takozvanog Izvornog SDS-a.

Dodik je uputio u skupštinsku proceduru Nacrt zakona o pravima izabranih predstavnika RS-a u periodu od 1991. do 1996. godine, koji će omogućiti, ukoliko bude usvojen, mjesečnu naknadu od 1.200 KM poslanicima iz prvog saziva Narodne skupštine Republike Srpske.

Igor Crnadak  kaže da je poražavajuće da je vlast u RS-u odlučila da izdvoji ogroman novac za poslanike prvog saziva Narodne skupštine RS-a, a da nije razmišljala da taj novac proslijedi za borce prve kategorije, za porodice poginulih ili za ratne vojne invalide.

Bez obzira na sve argumente opozicije, Milorad Dodik i dalje igra na kartu na koju je uvijek do sada dobivao, nadajući se da će tako biti i na narednim izborima. Kartu stranih plaćenika i domaćih izdajnika, ugroženost Republike Srpske i SNSD-a i sebe lično kao jedinog čuvara i garanta njenog opstanka. A, pare? Pa valjda je uvijek bolje da kradu naši nego njihovi.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera