Dodik: BiH nema premijera

Vučić i Dodik sastali su se nakon samita premijera Zapadnog Balkana (Tanjug)

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik izjavio je, nakon sastanka sa srbijanskim premijerom Aleksandrom Vučićem u Istočnom Sarajevu, kako se “danas nije održao samit premijera Zapadnog Balkana, jer Bosna i Hercegovina nema premijera”.

Prenio je kako je s Vučićem razgovarao o tome kako Srbija može pomoći otvaranju novih radnih mjesta u RS-u.

“Republika Srpska je napravila pomake u tom smislu i popravila svoj međunarodni položaj, a u budućnosti želimo više investicija. Naravno, BiH to ne može, jer nema državnog premijera. Danas smo zaključili da se na nivou dviju vlada postignu određeni dogovori i da ocijenimo kako Srbija može pomoći Republici Srpskoj”, kazao je Dodik.

Podsjetio je na Vučićevu ideju stvaranja carinske unije na Balkanu, te najavio kako će “Republika Srpska pomoći tom osnaživanju, ako i ostali budu podržali tu ideju”.

Sastanak trajao 20 minuta

Po njegovim riječima, “jaka Srbija i ono što Vučić radi, definitivno ima podršku Republike Srpske”.

“Stabilna Srbija je garancija stabilnog regiona”, poručio je Dodik.

Na upit novinara, jesu li razgovarali i o autocesti koja će povezati Sarajevo i Beograd, odgovorio je da “Republika Srpska nema ništa protiv gradnje”.

Govorio je i o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, te rekao kako ne namjerava miriti članove Predsjedništva BiH. Smatra i kako je “ozbiljno loša situacija u BiH nastala Izetbegovićevom zloupotrebom položaja”.

Komentirao je i Dejtonski sporazum, navodeći kako u njemu stoji da se “Ustav BiH može mijenjati ako se entiteti dogovore”, te je predložio da “promijene nešto jer možda stvari krenu nabolje”.

Vučić nakon sastanka, koji je trajao 20 minuta, nije dao izjavu novinarima.

Izvor: Agencije