Dodik: Bolje bi bilo da se političari nisu obraćali

Milorad Dodik planira da se sastane sa pojedinim ambasadorima u BiH (Al Jazeera)

Milorad Dodik, predsjednik bh. entiteta Republika Srpska, nakon otvorenja Ferhad-pašine džamije u Banjoj Luci izrazio je zadovoljstvo što je ovaj objekat obnovljen i što je ponovo otvorio vrata vjernicima.

Dodik je uputio čestitke banjalučkom muftiji Osmanu ef. Kozliću, koji je uložio veliki trud da do ponovnog otvorenja Ferhadije dođe, ali i ocijenio da je možda najbolje bilo da se političari nisu uopće obraćali tokom svečane ceremonije otvorenja banjalučke džamije, nego samo vjerski službenici.

Dodik se nije obratio na ceremoniji otvorenja Ferhadije, iako je programom koji je ranije dostavljen medijima, to bilo predviđeno.

“Naravno da mi je žao što je Ferhadija bila srušena, ali bilo je rušenja i pravoslavnih hramova i katoličkih crkava. Međutim, danas je Banja Luka obnovila Ferhadiju, nešto ranije hram Hrista Spasitelja, a i katolička crkva na Petričevcu, koja je bila srušena, obnavlja se. To pokazuje da ovaj grad i Republika Srpska podržavaju obnovu porušenih vjerskih objekata, jer to vodi ka obnovi suživota. Čestitao bih današnji dan vjernicima Islamske zajednice koji su dobili obnovljenu Ferhadiju, koja šalje poruku zajedničkog života ovdje i da su u Banju Luku i RS svi dobrodošli“, kazao je Dodik.

Susret sa ambasadorima u BiH

Dodao je da svi zajedno moraju u miru da grade zajedničko društvo te da je Republika Srpska pomogla i da će pomagati obnovu vjerskih objekata svih konfesija.

S obzirom na to da mu je jučer i danas krsna slava, Dodik je rekao da neće imati previše aktivnosti u ostatku današnjeg dana.

Planira da se sastane sa pojedinim ambasadorima u BiH, a o eventualnom susretu sa turskim premijerom Ahmetom Davutogluom, koji je također prisustvovao otvorenju banjalučke džamije, nije želio ništa reći.

“Mislim da se političari danas nisu ni trebali obraćati na ovom skupu. Ono što je upečatljivo je činjenica da su se obratili predstavnici svih vjera, naravno, i Islamske zajednice, i to je najbolja poruka. Čim se političari počnu miješati u ovakve stvari, onda to nije dobro. Bio sam ovdje i želim da odam priznanje, prije svega, banjalučkom muftiji koji je uložio mnogo truda da dođe do ovoga dana i što je obezbijedio da otvorenje Ferhadije protekne ovako dostojanstveno“, zaključio je Dodik.

Ferhad-pašina džamija ili Ferhadija smještena je u dijelu Banja Luke poznatom kao Donji Šeher koji je procvat doživio zahvaljujući posljednjem bosanskom sandžakbegu (1574—1580) i prvom beglerbegu (1580—1588) Ferhad-paši Sokoloviću, članu poznate porodice iz sela Sokolovića kod Rudog.

Ferhadija je, zahvaljujući Ferhad-paši, izgrađena 1579. godine u klasičnom otomanskom stilu. Prema Aliji Bejtiću, poznatom arhitekti i jednom od najistaknutijih poznavalaca spomeničkog bogatstva BiH, dimenzije unutrašnjosti Ferhadije su 12,10 metara sa 12,60 metara, a visina od poda do najviše tačke centralne kupole iznosi 17,5 metara.

Jedna od 16 srušenih džamija

S desne strane džamijske zgrade je munara visoka oko 41,5 metara i spada među najviše u BiH.

Ferhadija je bila jedna od 16 džamija srušenih u Banja Luci tokom rata u BiH od 1992. do 1995. godine. Srušena je 7. maja 1993. godine, nakon što je prvobitno bila granatirana, a potom i minirana. Ostaci džamije odvezeni su na gradsku deponiju, a dio je bačen u jezero Karanovac. Dan rušenja Ferhadije, 7. maj, u BiH je proglašen Danom džamija.

Među najvećim donatorima njene obnove su Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA),  institucije Republike Srpske, kao i drugi brojni donatori i vakifi.

Izvor: Al Jazeera i agencije