Dodik će suspendovati referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH

'Katalonija je mnogo moćnija od Republike Srpske, pa ima mnogo problema da organizuje referendum', kaže Dodik (Fena)

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik najavio je da će suspendirati referendum o Sudu i Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine, o čijem je raspisivanju odluku usvojila Narodna skupština Republike Srpske, prenijeli su banjolučki mediji.

Prema Dodikovim riječima, “odluka o suspendovanju referenduma nije znak slabosti, već je procjena da u ovom trenutku ne bi bilo političkog konsenzusa o tom pitanju”.

Suspenzija referenduma bila je jedan od uvjeta oporbe, koja je nedavno bojkotirala sjednicu NSRS-a i, među ostalim, tražila da odluke usvojene u toj instituciji budu objavljene.

‘Katalonija je jača od RS-a, pa ne može organizovati referendum’

“Ako se ovih dana odluka objavi u Službenom glasniku Republike Srpske, Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) ući će u parlament i izglasati suspenziju”, najavio je Dodik, a prenose Nezavisne novine.

Još je rekao kako “Republika Srpska ima u vidu međunarodne odnose”, ali da je “uvjeren da će narod jednog dana izaći na referendum o Sudu i Tužilaštvu”.

Prema njegovim riječima, oporba, koja je tražila da se to objavi u Službenom glasniku, “nije za to ni glasala, ali je njihovo pravo da to traže”.

Rekao je da i “Katalonija, koja je mnogo moćnija od Republike Srpske, ima mnogo problema da organizuje referendum”.

Izvor: Agencije