Dodik: Cinični Britanci uvijek protiv Srba

Obilježavanju kozarske epopeje prisustvovao je ministar za rad u Vladi Srbije Aleksandar Vulin (Anadolija)

Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik, izjavio je na Mrakovici, na kojoj su danas obilježene 73 godine od kozarske epopeje, da je ona primjer plemenite borbe za slobodu i da je na njenom primjeru stvorena i RS.

Ustvrdio je da je srpski narod bio taj koji se masovno pridružio antifašističkom bloku, a da su drugi narodi na prostoru bivše države to učinili kad su vidjeli  kako će se završiti Drugi svjetski rat, te naglasio da ustanak u, kako je rekao, tadašnjoj Bosni i Hercegovini nije podignut u Sarajevu, nego na ovim i drugim prostorima gdje su živjeli Srbi, javlja agencija Anadolija.

“Naivno vjerujući u jugoslovenstvo, srpski narod je žrtvujući svoje interese učestvovao u stvaranju zajedničke države, plaćajući najveću cijenu, a u proteklom ratu morao se iseljavati iz Slovenije, Hrvatske, dijela Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije u RS i Srbiju”, kazao je on.

Osvrćući se na britansku rezoluciju o Srebrenici. Dodik je rekao da su “arogantni, cinični Britanci kroz istoriju bili protiv srpskih nacionalnih i državnih zahtjeva”.

‘Pranje savjesti’

“Rezolucijom koju su poslali i koja treba da opravda njihovu svijest o mnogim ubijanjima širom svijeta, o mnogim kolonijama koje su vijekovima držali pod svojom vlašću i pogromima, nad narodima koje su uništili. Oni peru savjest i pokušavaju da nama ovdje kažu da je u Srebrenici bio genocid. Oni to govore zato što su prije toga imali ovdje Pedi Ešdauna koji je napisao lažni Izvještaj o stradanjima u Srebrenici”, kazao je on i naglasio da to nikad niko u RS-u neće prihvatiti.

Dodik je rekao da najveća opasnost za RS nije Bakir Izetbegović, već Mladen Bosić i uže članstvo Srpske demokratske stranke (SDS), te njihovi predstavnici u zajedničkim institucijama BiH, koji se po njegovom mišljenju ponašaju podanički u Sarajevu i vode izdajničku politiku prema tom entitetu.

Ministar rada i invalidsko-boračke zaštite u entitetskoj vladi Milenko Savanović, rekao je da je srpski narod dao veliku žrtvu za svoju i slobodu drugih naroda sa prostora bivše države i da stoga srpskom narodu niko ne može osporiti da je bio na pravoj strani.

Ove godine godišnjicu bitke na Kozari zajedno su obilježili Odbori za njegovanje tradicije odbrambeno-oslobodilačkih ratova Republike Srpske i Srbije.

‘RS nije nastao na genocidu’

Njenom obilježavanju prisustvovao je ministar za rad, zapošljavanje i boračka pitanja u Vladi Srbije Aleksandar Vulin.

“Srpski narod nikad nije bio na pogrešnoj strani čovječanstva, niti je ikad pitao za cijenu kada je birao između slobode i neslobode i zato nije zaslužio da se u istoj rečenici s njegovim imenom pomene reč genocid”, rekao je on.

Vulin je dodao da RS nije nastao na genocidu, već, kako je istakao, “na odgovoru da se jasenovački genocid ne ponovi“.    

 Na tradicionalnom  narodnom zboru na kojem se i ove godine okupilo više hiljada žitelja Potkozarja, položeni su vijenci kod vječne vatre u Memorijalnoj zoni Nacionalnog parka na Kozari i odata pošta poginulim partizanima i civilnim žrtvama.

Ofanziva na Kozari otpočela je 10. juna 1942. godine nakon temeljnih priprema, čiji je cilj bio uništavanje 2. Kozarskog narodnooslobodilačkog partizanskog odreda i čišćenje područja od lokalnog stanovništva.

Izvor: Agencije