Dodik: Entitet bi mogao 2018. tražiti otcjepljenje

Prvi put se spominje datum referenduma o statusu bh. entiteta Republika Srpska. To je u svojoj deklaraciji navela najjača stranka u tom entitetu – Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika na Saboru u Istočnom Sarajevu, izvijestio je reporter Al Jazeere Stefan Goranović.

Entitetska himna Republike Srpske, a potom i državna himna Srbije, obilježili su početak Sabora najjače stranke u Republici Srpskoj.

To što je Milorad Dodik bez protivkandidata postao novi stari stranački predsjednik, a njegova stranka blago preustrojena, ostalo je u sjenci.

Nakon višegodišnjeg poziva da se putem referenduma Republika Srpska izdvoji iz Bosne i Hercegovine, prvi put se pominje datum takvog mogućeg izjašnjavanja građana.

“Ukoliko do 2017. ne bude vidljivih i osjetnih elemenata stabilizacije RS-a u skladu sa Ustavom, a to znači da se mnoge otete nadležnosti moraju vratiti, da će u ‘18. godini RS provesti referendum o svom statusu i utvrditi svoj status. Predlog će biti – samostalna država”, rekao je Milorad Dodik.

Pažnja i osude

Deklaracija nosi naziv “Republika Srpska – slobodna i samostalna. Zamjera višegodišnje prenošenje nadležnosti sa entiteta na državu Bosnu i Hercegovinu. Predsjednik stranke i entiteta Republika Srpska Dodik je kao glavni problem spomenuo uspostavu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća i Suda i Tužilaštva BiH.

Uz to, deklaracija pojašnjava:

Na osnovu rezultata referenduma, organi vlasti RS predložit će drugom entitetu FBiH mirno razdruživanje i obostrano priznanje; na prostoru BiH, od tada samostalnih država formira se Unija država BiH, sa otvorenim granicama, slobodnim kretanjem ljudi i roba; nakon samostalnog statusa, RS bez odlaganja traži pristupanje Evropskoj unijiuz prihvatanje njenih pravnih tekovina.

Prenošenje nadležnosti je, tvrdi Dodik, suprotno Ustavu Bosne i Hercegovine, za koji tvrdi da poštuje. Međutim, Ustav na koji se poziva Dodik ne poznaje mogućnost referenduma o izdvajanju bilo kog dijela BiH.

„Predviđa zakon Republike Srpske i Ustav RS-a. To je sasvim dovoljno. Mi ne provodimo referendum na nivou BiH, nego na nivou RS-a. Zakon koji smo usvojili predviđa način na koji to možemo da uradimo. Narodna skupština donosi odluku o obaveznom ili neobaveznom referendumu. Ovaj će biti obavezan referendum”, kaže Dodik.

Kao i prethodne Dodikove najave o referendumu, i ova je izazvala veliku pažnju u BiH, ali i brojne osude. U prvom redu su deklaraciju osudili pojedini ambasadori u Sarajevu, ali i kancelarija Visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, na papiru najuticajnije institucije u zemlji.

“Prema Dejtonskom sporazumu, entiteti nemaju pravo na otcjepljenje od Bosne i Hercegovine i oni samo postoje na osnovu Ustava BiH. Ustavna struktura BiH može se mijenjati samo u skladu s amandmanskom procedurom definiranom Ustavom BiH. Nijedan stranački papir ne može promijeniti ove činjenice”, rečeno je iz danas iz Ureda Visokog predstavnika za BiH.

Iako je usvojena deklaracija SNSD-a Milorada Dodika podigla dosta prašine prethodnih dana u BiH, to i dalje ostaje samo stranačka deklaracija, kako sam  Dodik kaže – smjernica za dalji rad njegove stranke. On je rekao da Deklaracija neće biti upućena, recimo, u Parlament RS-a ili u Parlament BiH.

Izvor: Al Jazeera