Dodik i Čović o Ustavnom sudu u četvrtak

Dodik i Čović najavili su kako će u parlamentarnu proceduru uputiti zajednički prijedlog zakona o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine (Arhiva)

Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) Milorad Dodik najavio je kako će zakon o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine biti tema njegovog sastanka s liderom Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i članom bh. Predsjedništva Draganom Čovićem u četvrtak u Banjoj Luci, prenosi agencija Fena.

Usvajanje tog zakona, smatra, treba postaviti kao glavno, ultimativno pitanje sve dok se ne riješi, jer ta pravosudna institucija mora imati zakon po kojem radi.

Osnova u zakonu jest ono što su ranije predlagali srpski zastupnici u RS-u, kao i stavovi koje je predložio HDZBiH u vezi s izborom članova Ustavnog suda Bosne i Hercegovine iz entiteta Federacija Bosne i Hercegovine.

Dodik je u izjavi novinarima u Banjoj Luci rekao kako očekuje da zakon o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine bude i tema sastanka stranaka vladajuće koalicije na nivou Bosne i Hercegovine sutra u Sarajevu jer je neprihvatljivo da se govori da to pitanje ne treba pokretati zato što su bošnjački zvaničnici protiv toga.

Politička motivacija

Pozvao je opoziciju u RS-u na sastanak u bilo koje vrijeme i o ovoj temi, ali i o politikama koje trebaju biti u korist RS-a.

Izrazivši razočarenje odlukom Ustavnog suda o apelaciji 30 zastupnika Narodne skupštine RS-a u vezi sa zakonima i odlukama Federalnog parlamenta, Dodik je rekao da je Sud ponovo “potvrdio da je mjesto za političko odlučivanje”.

“To govori o BiH i namjerama tog političkog organa, koji se zove Ustavni sud, da nastavi dalje ne samo s degradacijom položaja RS-a nego i Srba u cjelini”, ustvrdio je entitetski predsjednik u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Stoga, ističe, tu odluku treba odbaciti kao politički motiviranu.

Privremene mjere

Krajem oktobra prošle godine Dodik i Čović najavili su kako će u parlamentarnu proceduru uputiti zajednički prijedlog zakona o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, koji će izraditi ove dvije stranke.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine prošle je sedmice odbacio kao neosnovan zahtjev 30 zastupnika Narodne skupštine Republike Srpske, koji su tražili ocjenu ustavnosti svih zakona i pravnih akata koje je Parlament Federacije Bosne i Hercegovine usvojio od konstituiranja 2014. godine do danas.

Također, podnosioci zahtjeva zatražili su donošenje privremene mjere kojom bi se obustavilo izvršenje tih zakona i ostalih općih pravnih akata, kao i da se zabrani rad Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine sve dok se u njemu ne ostvari konstitutivnost Srba u punom kapacitetu, a sve do donošenja konačne odluke Ustavnog suda o zahtjevu.

Ustavni sud smatra da nisu postojale bilo kakve ustavne ili zakonske prepreke da se osporeni zakoni usvoje u federalnom Domu naroda.

Izvor: Al Jazeera i agencije