Dodik: Inicijativa SDA je antiustavna i antidejtonska

Milorad Dodik će s papom Franjom razgovarati i o dešavanjima u svijetu, o terorizmu, o saradnji i miru (Anadolija)

Ukoliko apelacija o promjeni naziva bh. entiteta Republika Srpska bude podnesena, a Ustavni sud Bosne i Hercegovine prihvati da je uzme u razmatranje, smatrat ćemo to flagrantnim kršenjem Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini i zatražit ćemo održavanje posebne sjednice Narodne skupštine RS-a.

Na toj sjednici ćemo donijeti odluku o budućem statusu RS-a i njenih predstavnika u institucijama Bosne i Hercegovine, navedeno je u zajedničkoj izjavi nakon sastanka koji je u četvrtak u Banjoj Luci sazvao predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik povodom najave Stranke demokratske akcije da će Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine podnijeti inicijativu za preispitivanje naziva RS-a.

U zajedničkoj izjavi upozorili su da će “sve aktivnosti RS-a i njenih predstavnika u Bosni i Hercegovini zavisiti isključivo od eventualnih antidejtonskih i antiustavnih aktivnosti usmjerenih protiv RS-a”.

‘Antiustavno i antidejtonsko djelovanje’

“Stoga pozivamo države garante Dejtonskog mirovnog sporazuma da preduzmu mjere protiv ovakvih aktivnosti i time spriječe ozbiljne posljedice po teško uspostavljeni mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini”, rekao je Dodik.

Upozoravaju da je podnošenje apelacije Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine radi ocjene ustavnosti imena RS, kako je navedeno, u potpunosti antiustavno i antidejtonsko djelovanje, koje predstavlja direktan udar na integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine uspostavljen Dejtonskim mirovnim sporazumom.

“Podsjećamo da je sam Opšti okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini potvrdio ime Republike Srpske, što je jasno naznačeno i u Članu 1. Tačka 3. Ustava Bosne i Hercegovine, kojim je definisano da se Bosna i Hercegovina sastoji od dva entiteta: Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske. RS je potpisnik svih 11 Aneksa Dejtonskog sporazuma, bez kojih ne bi bilo današnje Bosne i Hercegovine”, piše u izjavi koju je pročitao Dodik.

U izjavi su dodali da, iako “pravila Ustavnog suda [Bosne i Hercegovine] ne dopuštaju ovakvu vrstu apelacije, iako je RS ustavna kategorija te Ustavni sud [Bosne i Hercegovine] o tome ne bi trebao ni raspravljati, zbog ranijih odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, koji je, prilikom njihovog donošenja, pokazao da se ne rukovodi Ustavom i pravom, već politikom, izražavamo potpuno nepovjerenje prema ovakvom Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine”.

‘Diskriminacija Bošnjaka i Hrvata’

“Zaštitićemo RS i njen status”, rekao je Dodik nakon sastanka čelnika parlamentarnih stranaka iz RS-a.

Na sastanku su bili potpredsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata Nebojša Radmanović, predsjednik Demokratskog narodnog saveza Marko Pavić, predsjednik Socijalističke partije RS-a Petar Đokić, predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, potpredsjednica DEMOS-a Spomenka Stevanović, predsjednik Narodnog demokratskog pokreta Dragan Čavić, predsjednik Srpske demokratske stranke Vukota Govedarica, predsjednik Partije demokratskog progresa Branislav Borenović te Obren Petrović i Boris Јerinić.

Dan nakon što je Stranka demokratske akcije najavila da će pokrenuti proceduru pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine radi preispitivanja trenutnog naziva entiteta Republika Srpska, predsjednik te stranke Bakir Izetbegović objasnio je da je ta inicijativa uslijedila “zato što je jasno da su Bošnjaci i Hrvati građani četvrtog ili petog reda u RS-u”.

Prema njegovim riječima, Bošnjaci i Hrvati “nemaju mjesta u institucijama, povratnike vrijeđaju, a RS se naziva drugom srpskom državom na Balkanu”.

‘Inicijativa za razdruživanje u BiH’

“Entitet RS postoji po Ustavu Bosne i Hercegovine kao multietnički entitet, u kojem svi narodi moraju imati jednaka prava, što znači da ne može samo jedan narod biti zastupljen u nazivu, a drugi isključeni”, saopćeno je iz SDA.

Dodik je odgovorio da će se on, “ako SDA to želi da uradi”, zalagati za rigorozne mjere zaštite RS-a.

Dodao je da je to “inicijativa za razdruživanje u Bosni i Hercegovini” te “rušenje ustavnog poretka”.

Izvor: Agencije