Dodik: Izetbegović radikalizira situaciju

Dodik: "Izetbegović nije BiH, nego tek bošnjački član Predsjedništva i ništa više od toga" (Al Jazeera)

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik optužio je bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da današnjom najavom da će pokrenuti spor između BiH i RS-a zbog referenduma o Danu Republike Srpske, dodatno radikalizuje situaciju u BiH bez ikakvog razloga, prenosi Tanjug.

Izetbegović je najavio da će uputiti zahtjev Ustavnom sudu BiH za pokretanje spora izmedu države Bosne i Hercegovine i entiteta Republika Srpska, jer, kako je naveo, svi treba da poštuju Ustav.

“Neću prestati da radim na tome bez obzira kakve će to reakcije izazvati. Odluka Ustavnog suda je obavezujuća”, rekao je Izetbegović.

Dodik je u izjavi Srni kazao da je „Republika Srpska nesmetano slavila svoj Dan Republike gotovo dvije decenije, da bi onda Izetbegović našao za shodno da pokrene inicijativu za ukidanje tog dana, što je učinio Ustavni sud“.

‘Signal radikalnim grupama’

Komentirajući najavu Izetbegovića da će uputiti zahtjev Ustavnom sudu BiH za rješavanje spora između BiH i entiteta RS, kojim će tražiti i donošenje privremene mjere za stavljanje na čekanje odluke Narodne skupštine RS-a o održavanju referenduma, Dodik je kazao da “Izetbegović nije BiH”, nego „tek bošnjački član Predsjedništva i ništa više od toga“.

Ponovio je da će referendum o Danu RS-a biti održan 25. septembra, izrazivši „uvjerenje da međunarodni faktor ili Ustavni sud u ovom slučaju neće podleći političkim pritiscima“.

“Ukoliko to učine, a imajući u vidu da ćemo mi i u tim uslovima održati referendum, očigledno šalju signal radikalnim islamskim grupama da krenu sa serijom aktivnosti koje bi mogle ugroziti stabilnost. Mi raspolažemo takvim informacijama, da se samo čeka da međunarodna zajednica ili Ustavni sud preduzmu neku mjeru na taj način”, rekao je Dodik.

Dodao je da bi samim tim i međunarodni faktor i Ustavni sud BiH na taj način došli u poziciju da su direktno u funkciji terorističkih aktivnosti u budućnosti te da je to „najbolji put da se BiH raspadne“.

Izvor: Agencije