Dodik kritizirao Merkel

Angela Merkel je odustala od posjete BiH (EPA)

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik kritizirao je Angelu Merkel zbog njenih “neprihvatljivih razloga za nedolazak u Bosnu i Hercegovinu” te je stavove njemačke kancelarke o odnosu Srbije i Kosova ocijenio “nekorektnim”.

Nakon susreta sa srbijanskim šefom diplomatije Vukom Jeremićem u Banjoj Luci, Dodik je rekao da “apsolutno izražava nezadovoljstvo stavovima Merkelove, jer smatra da oni ne doprinose dodatnom razumijevanju i na fonu su daljeg poniženja Srba i srpske države po pitanju Kosova”.

On je poručio da bi bilo racionalno da moćne zemlje uvaže interese Srbije i da se u tom pogledu osigura dijalog, a ne da se postavljaju dodatni uvjeti za evropski put Srbije.

“Poniženje srpske države i srpskog nacionalnog korpusa na Balkanu mora da prestane. Želim da budem dio onih političkih predstavnika Srba koji hoće da budu partneri sa moćnom Evropskom unijom (EU) i ostalim dijelom međunarodne zajednice. A stalni proces poniženja i potcjenjivanja ne doprinosi tome”, rekao je Dodik novinarima.

RS će, ponovio je, pratiti stavove Srbije po pitanju Kosova i ne može dati saglasnost da Bosna i Hercegovina prizna Kosovo i neće to učiniti.

Šta god značilo

“Srbija je ne samo teritorijalno rasparčana, nego i ponižena i potcijenjena od moćne međunarodne zajednice, koja je jedan unilateralni akt priznala kao legitimni za otcjepljenje južne srpske pokrajine, a sada želi da se uspostavi kontrola nad kompletnim Kosovom sa stanovišta takozvanih kosovskih vlasti,po pitanju sjevernog dijela i granice”, kazao je Dodik.

On, kao predsjednik RS-a, stoji na strani zaštite srpskih državnih i nacionalnih interesa na Kosovu, “šta god to značilo”.

Komentirajući skoru raspravu u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) o Kosovu, predsjednik RS-a je najavio da će pokušati da se “izgradi jedan zajednički stav na nivou Bosne i Hercegovine o tom pitanju, posebno imajući u vidu jednostranu upotrebu sile od strane takozvane vlasti Kosova”.

Izvor: Agencije