Dodik ostaje na američkoj ‘crnoj listi’

Američka ambasadorica se sastala sa predsjednicom Vlade RS, Željkom Cvijanović, ali ne i sa Dodikom (Al Jazeera)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, ostaje nepoželjan sagovornik za američku administraciju, izjavila je ambasadorica Sjedinjenih Država u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack, dodavši da se, kao ni njeni predhodnici na toj dužnosti, s njim ne namjerava sastajati dok ne promijeni ponašanje.

“To je i dalje politika Ambasade SAD”, kazala je Cormack novinarima u Banjoj Luci, gdje je boravila u službenoj posjeti.

Američka ambasadorica se sastala sa predsjednicom Vlade RS, Željkom Cvijanović, ali ne i sa Dodikom.

‘Ne ispunjava obećanja koja daje’

“Spremni smo se sastati sa svima koji su spremni na konstruktivan način raditi na budućnosti BiH. Od januara kada sam došla u BiH, javni komentari predsjednika RS-a Milorada Dodika nisu bili u skladu sa pozitivnom agendom reformi i mogućnostima koje se pružaju BiH.”

“Ako se to promijeni, ja sam tu”, kazala je Cormack, dodajući kako njena zemlja striktno poštuje teritorijalni integritet BiH, a uvažava postojanje dva entiteta.

Dodik je već godinama na “crnoj listi” Američke ambasade u BiH, a bivši ambasador Patrick Moore ranije je kazao kako sa predsjednikom RS-a nema smisla razgovarati jer on, kako je rekao, naprosto ne ispunjava obećanja koja daje.

Izvor: Agencije