Dodik podržao Čovića u promjeni Izbornog zakona

Čović je ranije najavio intenziviranje sastanaka sa stranačkim čelnicima (EPA)

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik izjavio je nakon sastanka s Draganom Čovićem, predsjednikom Hrvatske demokratske zajednice BiH, kako “ne odustaje od onoga što mu je strateški cilj, a to je da BiH djeluje u okvirima Daytona, da se riješi pitanje izbornog zakona, pitanje kanala na hrvatskom jeziku i da se riješi problem u Vijeću ministara BiH”.

“Izborni zakon koji je predložio HDZ ima našu podršku jer je to i mogućnost da se poboljša pozicija Srba u federalnom parlamentu. Zakon je neophodan zbog preglasavanja i ne možemo imati sistem u kojem jedan narod bira predsjednika drugog naroda”, rekao je Dodik nakon susreta održanog u Mostaru.

Dodao je i kako se razgovaralo o podršci Hrvatima povratnicima u Republiku Srpsku, ali je i ponovio kako “Vijeće ministara BiH smatra produženom rukom Predsjedništva BiH”.

Po njegovim riječima, “ovakav saziv [Vijeća ministara BiH] uopšte nema podršku Republike Srpske, jer radi na rušenju RS-a, izuzev predstavnika hrvatskog naroda”.

“Urušeni su odnosi potpuno. Mislim da je Bakir Izetbegović izgubio političku snagu i da se sada putem Vijeća ministara i drugih pravosudnih institucija pokušava obračunati da s predstavnicima srpskog i hrvatskog naroda, a zloupotrebom pravosuđa je doveo situaciju do apsurda”, kazao je Dodik.

Čović je rekao kako su razgovarali o suradnji dvije stranke na svim nivoima, pa i u mjestima gdje nema predstavnika jedne ili druge stranke, te nastojanjima da grade zajedničke interese kako bi se stabilizirali odnosi u BiH.

“Razgovarali smo i funkcioniranju Vijeća ministara, parlamentarnih skupština i nižih razina vlasti i šta bi trebalo raditi, ali dotakli smo se i ranijih tema kao što je Ustavni sud BiH i druge institucije. Želimo da sve institucije rade u skladu sa Ustavom BiH. Dotakli smo se i privrede jer su tu i direktori elektroprivreda i napravili smo preduvjete za sporazum o suradnji kako bi ojačali tu povezanost”, rekao je Čović.

Odgovarajući na pitanja novinara Čović je rekao kako je evidentno da nema parlamentarne većine na državnom i federalnom nivou, te da će situaciji biti gora kako se budu bližili izbori.

Čović sutra sa Izetbegovićem

“Treba se truditi da koliko-toliko sačuvamo odnose u državi zbog europskog puta, ali s ovakvom podrškom u Vijeću ministara to je nemoguće. Evidentno je da postoji nepovjerenje Vijeću ministara. Teško se može doći do novih rješenja jer agencije moraju raditi u skladu s Ustavom BiH, a ne političkim voljama. Kako se mijenja parlamentarna većina bit će vidljivo od pitanja do pitanja na sjednicama i na nivou FBiH će se sve vršiti na nivou preglasavanja, što nije u redu”, rekao je Čović.

Inače, Dodik je proteklih dana u više navrata podsjetio da je s Čovićem prije mjesec dana u Banjoj Luci dogovorio da HDZ ne glasa za pitanja za koja SNSD kaže da su protiv interesa RS-a. 

Prije početka današnjeg sastanka Dodik je novinarima kazao da je došao u Mostar da jasno kaže kako ono što rade organi BiH nije u interesu RS-a. 

“To je potpuno nekontrolisana situacija koja ne daje dobra nikome i koja odgovara samo nekima koji odlaze po Evropi i lažno pričaju. O tome ćemo pričati i o nekim strateškim pitanjima. Vrijeme je da otvorimo dijalog o tome šta je BiH”, rekao je Dodik.

Izetbegović vjeruje u Čovića

Komentirajući susret u Mostaru, Izetbegović je ranije izrazio nadu da će Čović “ubijediti Dodika da odustane od blokada”, misleći prije svega na blokade koje se odnose na europski put BiH.

Za njega je, kaže, “čudna” Dodikova izjava koji je sa Čovićem dogovorio da HDZ ne glasa za pitanja za koja SNSD kaže da su protiv interesa Republike Srpske u državnim institucijama.

“Ne znam šta time žele postići, ne vidim zašto bi HDZ trebao braniti dovoljno dobro zastupljene predstavnike Republike Srpske u državnom parlamentu. Ne znam šta će dalje danas dogovarati, ali mislim da bi bilo bolje da se uvijek nalazimo najmanje po troje ili cijela koalicija, ali svako ima pravo na sastanke”, smatra Izetbegović.

Na pitanje hoće li se u četvrtak sastati sa Čovićem, Izetbegović je odgovorio da se “ne radi o nekim posebnim sastancima jer se oni sastaju jednom mjesečno ili u 15-ak dana”.

“Izborna kampanja počela je mnogo ranije u odnosu na planirano vrijeme i to kvari atmosferu u zemlji, zaustavlja provođenje Reformske agencije, usvajanje zakona potrebnih za ekonomski oporavak zemlje i zadržavanje mladih u zemlji”, upozorava Izetbegović.

Potvrdio je i da se na svim sastancima priča o izmjenama Izbornog zakona, ali “predstavnici hrvatskog naroda u vlasti su u taj proces krenuli jednostrano znajući od početka da tako predložene izmjene ne mogu proći”.

“Razgovarat ćemo, ali ne vjerujem da može doći do rezultata s kojim bi bio zadovoljan Čović”, zaključio je Izetbegović.

Izvor: Agencije