Dodik prijeti referendumom o NATO-u

'Katalonija je mnogo moćnija od Republike Srpske, pa ima mnogo problema da organizuje referendum', kaže Dodik (Fena)

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik najavio je u četvrtak mogućnost referenduma o NATO-u, nakon što je Sjevernoatlanski savez podržao odluku Ustavnog suda BiH da vojni objekat “Veliki Žep”u Han-Pijesku bude uknjižen na BiH.

“NATO je politička organizacija i vidljivo je miješanje u unutrašnje stvari, i zato mi u RS-u sve više razmišljamo da već sada odlučimo putem izjašnjavanja naroda o tome šta misli o NATO-u, kako bi se ta priča i na unutrašnjem planu, što se tiče RS-a, završila”, rekao je Dodik.

On je nazvao odluku Suda “otimanjem teritorije i imovine RS-a” i najavio mjere kako bi taj entitet “zaštitio svoja prava i interese”.

“Preko ovoga se sigurno neće preći, ovo je otimačina i razbojništvo najvećeg nivoa, ignorisanje međunarodnog prava i Dejtonskog sporazuma”, rekao je predsjednik RS-a.

Ocijenio je da se odnosi u BiH sve više zaoštravaju i da RS mora “zauzeti svoju poziciju”, ne pojašnjavajući šta pri tome misli.

Uslov za NATO

U odluci objavljenoj u srijedu, Ustavni sud BiH odbacio je apelaciju RS-a, jer, kako smatra, temeljem sporazuma o sukcesiji imovine bivše zajedničke države – SFRJ, nekadašnje republike, a sada nezavisne države, jedine su nasljednice te imovine.

Time je Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove obavezana da uknjiži na Bosnu i Hercegovinu objekat i zemljište površine 11.474 metra kvadratna u Han-Pijesku, te da nad njima budu izbrisana sva prava Republike Srpske.

Uknjižba vojne imovine na državu, odnosno Ministarstvo odbrane BiH, jedini je preostali uslov za aktivaciju Akcijskog plana za članstvo BiH u NATO-u.

Šefik Džaferović, predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH rekao je u srijedu: “Umjesto bilo kakvih komentara i izjava, treba da izvršavamo odluke Ustavnog suda BiH. To je naša obaveza”. 

Izvor: Al Jazeera i agencije