Dodik: Referendum o Sudu i Tužilaštvu samo uz podršku opozicije

Početak sjednice obilježilo je ukazivanje zastupnika opozicije na povrede Poslovnika o radu Narodne skupštine RS-a (Anadolija)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je na današnjoj sjednici Narodne skupštine RS-a da će taj bh. entitet provesti referendum o Sudu i Tužilaštvu Bosne i Hercegovine ako ga podrži opozicija.

Dodik je kazao da u slučaju suspenzije referenduma u Republici Srpskoj nije mjerodavan međunarodni faktor te da je vlast vođena Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) dovela do toga da intervencionizam bude gotovo potpuno uništen.

Kako kaže, vlast u RS-u ne traži podršku međunarodne zajednice nego ukida intervencionizam i nastavit će to raditi. On vjeruje da oni koji su “srčani u tome da učine štetu RS-u” neće sjediti u Narodnoj skupštini RS-a.

Pozvao je opoziciju da prihvati odluku da se ide u referendum i da će nakon toga održati referendum o Sudu i Tužilaštvu Bosne i Hercegovine. On kaže da je spreman stati ispred svih i ići u referendum jer to predstavlja borbu za nacionalne interese.

‘Dodik se skriva iza opozicije’

Očekuje da će se svi založiti da referendum bude realizovan, a to je da u Bosni i Hercegovini nema odlučivanja bez RS-a.

“Ako toga nema, podržavam inicijativu da odluka zasad bude povučena, odnosno odgođena”, kazao je Dodik.

Zastupnik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović optužio je Dodika da se skriva iza opozicije umjesto da provede skupštinsku odluku o referendumu o Sudu i Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

U obraćanju parlamentu Borenović je upitao Dodika zašto traži podršku opozicije samo na tom pitanju, a nije na brojnim drugim.

“Nismo dobili odgovor na pitanje šta se dogodilo da Vi nakon dvije godine povlačite odluku o referendumu. Nemate pravo da tražite stav opozicije, već imate obavezu da poštujete Narodnu skupštinu i odluku koju ste usvojili 2015. Vaša je obaveza da se ne krijete iza bilo koga i provedete odluku”, rekao je Borenović.

Zastupnik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragan Čavić ukazao je da mu je jako neprijatno zbog neprimjerenog dijela sjednice, koji su obilježile međusobne optužbe Dodika i opozicije, iako je na dnevnom redu jako ozbiljna tema.

Naveo je da je na teritoriji RS-a još 1993. usvojen prvi zakon o referendumu u RS-u, jer su tekli pregovori o “Vens-Ovenom planu”, te da nisu tačne tvrdnje Milorada Dodika da je usvojen prvi put u vrijeme njegove vladavine.

Odluka o održavanju referenduma o radu Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine donesena je 15. jula 2015. Predviđeno referendumsko pitanje glasi: “Da li podržavate neustavno i neovlašćeno nametanje zakona od visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, posebno nametnute zakone o Sudu i Tužilaštvu BiH i primjenu njihovih odluka na prostoru Republike Srpske?”

Odluka o održavanju referenduma objavljena je u Službenom glasniku RS-a 20. septembra ove godine, gdje se navodi da se za dan održavanja određuje prva nedjelja po isteku 50 dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

Kolegij Narodne skupštine RS-a potvrdio je prošle sedmice da će na posebnoj sjednici raspravljati o ovoj odluci.

Ambasadorica SAD-a u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack kazala je da je referendum potrebno potpuno ukinuti, a ne suspendovati u Narodnoj skupštini kako bi se spriječilo da ovo pitanje ponovno bude aktivno u budućnosti.

Izvor: Agencije