Dodik: SAD i USAID podrivaju Republiku Srpsku

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik rekao je da Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini i američka organizacija za pomoć USAID podrivaju taj entitet.

Tvrdi da to čine financiranjem projekata raznih nevladinih organizacija da pišu negativno o tom dijelu države.

Sporazum Vijeća ministara BiH i USAID-a o raspodjeli sredstava nazvao je udarom na ustavni poredak.

“S namjerom da se direktno miješa u unutrašnji život u Republici Srpskoj i BiH, USAID, a to je na bazi prakse koja je ranije osmišljena u američkoj ambasadi, odnosno današnja ambasadorka, ide za tim da se izbjegnu svi mogući organi. Da se ta sredstva dodjeljuju pod navodnim plaštom borbe protiv kriminala i korupcije. Dodjeljuju se upravo institucijama i organima, koji su prikriveni, gdje nema transparentnosti. Gdje nema nikakvog javnog uvida i to je ono što govori se o miješanju u unutrašnje stvari bez obzira što se pribavila formalna saglasnost Savjeta ministara”, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, “postoje evidencije svih koji su za to primili novac od Amerike”.

‘Miješanje u unutrašnje stvari države’

Naveo je i kako se radi o projektu vrijednom osam milijuna dolara, te dodao da se tu “radi o miješanju u unutrašnje stvari države BiH”.

Na izvanrednoj konferenciji za novinare Dodik je rekao kako “ne osporava pravo nikome u Republici Srpskoj da piše, ali je sporazum o davanju tog novca pod paskom borbe protiv kriminala i korupcije usvojen na sjednici Savjeta ministara bez saglasnosti entiteta i nadležnih organa”.

Smatra i da “većina tog novca treba da ide na suzbijanje ruskog uticaja u BiH”, negirajući da tu postoje osnove. Po njemu, “javnost treba da ima uvid ko finansira organizacije koje deluju u BiH”.

“Naša istraga odnosiće se na to kome se dodeljuju sredstva i kako se troše”, poručio je Dodik, podsjetivši da je “na tako nešto već upozoravao”.

Još je rekao kako je “poznato ko je uzeo novac od američke ambasade, a te uplate su evidentirane” te najavio da će institucije Republike Srpske nastaviti da te “korisnike kontrolišu”.

Izvor: Al Jazeera i agencije