Dodik u Memorijalnom centru u Potočarima

Predsjednik RS-a dva puta je najavljivao i odgađao posjetu Srebrenici (Prijatelji Srebrenice)

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska, Milorad Dodik danas je, nakon dva odgađanja, posjetio Srebrenicu i održao sastanak s općinskim načelnikom Ćamilom Durakovićem.

Prije sastanka, Dodik je položio cvijeće u Memorijalnom centru u Potočarima na mjestu stradanja više od 8.000 Bošnjaka. Tom je prilikom izjavio kako treba poštovati sve žrtve, ali istinu o Srebrenici treba ispitati i detaljno istražiti.

“Nažalost, politika je umiješana u sve događaje, pa i u ovaj u Srebrenici”, kazao je Dodik.

Nakon posjete Potočarima, u zgradi općine održan je sastanak predsjednika RS-a sa Durakovićem i predsjednikom Skupštine općine Milošem Milovanovićem.

U fokusu razgovora Dodika i Durakovića bili su ekonomski i sigurnosni aspekti kao i poljoprivreda i razvoj te općine.

Načelnik općine Srebrenica kazao je nakon sastanka kako je u susretu dogovoreno nekoliko konkretnih stvari, gorućih za ovu općinu.

„Konačno smo dogovorili sanaciju regionalnog puta od Srebrenice do industrijske zone u Zelenom Jadru i to ne saniranje rupa, nego presvlačenje asfaltne dionice koja je skupa da bi je jedna općina finansirala“, rekao je Duraković, prenosi Fena.

Konkretan gest

Druga, kako je kazao Duraković, pragmatična odluka Dodika je da sa 50.000 KM (25.000 eura) pomogne obilježavanje 20. godišnjice genocida u Srebrenici, što nije bilo slučaj u proteklih pet godine od Vlade RS.

„Sam je to obećao i već naložio nadležnim službama da to bude realizirano do 11. jula. To je dobar i konkretan gest“, kazao je on.

Negiranje genocida

Dodik je i dosad, upravo po pitanju Srebrenice, znao prilično uzburkati duhove. Uglavnom, vlastitim oprečnim izjavama oko, u Republici Srpskoj, spornog genocida, koji je potvrdio haški tribunal.

”Dakle, ja znam savršeno šta je bilo. Bio je genocid u Srebrenici. I to je presudio Sud u Haagu. I to je nesporna pravna činjenica”, rekao je u jednom televizijskom intervjuu 2008.

No, u jednoj TV debati u Srbiji potom je objašnjavao kako je mislio na sudsku presudu uz opasku da je prethodna izjava bila za bh. medij.

Genocid  je onda osporavao pred biračima, na predizbornom skupu u Srebrenici.

”I nije bio genocid ovdje. I nećemo privatiti da je bio genocid. Jer nije bio genocid”, rekao je Dodik 2010.

Duraković je istakao kako je entitetski predsjednik tokom susreta obećao da će, iz svog budžeta, nabaviti vozilo za prijevoz pacijenata na dijalizu u Dom zdravlja.

„Dobili smo optimističan stav da će saradnja Vlade RS, predsjednika i Opštine Srebrenica biti pospješena i popravljena i da će institucije Vlade RS direktno korespondirati s Opštinom. Zahtijevao sam da se ta korespondencija, odnosno implementacija projekata, odvija putem Opštine, a Dodik je uvažio funkciju načelnika Opštine i stavio se na dispoziciju za dalju saradnju“, izjavio je Duraković.

Dodik je, kako je kazao Duraković, obećao u dogledno vrijeme doći i uvjeriti se da li je i realizirano sve ono što je planirano tokom ove posjete Srebrenici. 

„Sam njegov čin dolaska u Memorijalni centar, polaganje cvijeća i odavanje počasti žrtvama je dovoljno da kaže o njegovom odnosu, institucionalnom i individualnom. To je za mene historijski čin, pozitivna posjeta koja će umnogome relaksirati odnose između Opštine Srebrenica i Vlade, odnosno entiteta RS“, kazao je Duraković.

Današnjem sastanku u Srebrenici prisustvovali su i ministar unutrašnjih poslova RS-a Dragan Lukač, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Stevo Mirjanić i ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić.

Poseban tretman

Duraković je prije sastanka s Dodikom za Al Jazeeru kazao da očekuje da će biti govora i o odluci Vlade Republike Srpske, koja datira još iz 2007. godine, a kojom bi se Srebrenici dodijelio poseban socio-ekonomski tretman.

„Svakako da ću imati što reći entitetskom predsjedniku, ali i pokušati usmjeriti sastanak u pozitivnom pravcu u smislu pomoći našem gradu i svim građanima Srebrenice, posebno u promjeni nekih ekonomskih tokova. Tu mislim na razvoj nekih ključnih projekata, kao što su Guber banja, potopljeno zemljište na području Hidroelektrane Perućac, kao i tekućim problemima u nekim od rudnika“, rekao je Duraković.

Srebrenica je do rata bila jedna od najrazvijenijih sredina u BiH, a četvrtina od ukupnog broja stanovnika imala je posao, podsjeća Deutsche Welle. Danas radi tek petina od ukupnog broja stanovnika, a većina njih ne živi na srebreničkom području.

 

Od prirodnih bogatstava, Srebrenica je poznata po rudama olova i cinka sa primjesama srebra i zlata, boksita, te ogromnom šumskom bogatstvu i čistim vodama.

„Ne bismo da pokazujemo političke mišiće, niti očekujemo da predsjednik Dodik tako nastupi. Ako bude došao u tonu osobe i institucije koja želi pomoći ovom gradu, objeručke ćemo to dočekati i iskoristiti. Ako to bude zbog nekih političkih poteza i ubiranja političkih poena, onda ćemo se tako i postaviti. Svakako se radujem ovom sastanku“, dodao je ranije Duraković.

Ovo je prvi put da se predsjednik bh. entiteta Republika Srpska susreo sa nekim iz lokalne vlasti ove općine iz reda bošnjačkog naroda. 

Ćamil Duraković je tokom svoga dosadašnjeg mandata uspio procentualno gledano, biti najuspješniji načelnik Općine Srebrenica, sudeći prema otvorenim radnim mjestima u Srebrenici.  

Izvor: Al Jazeera i agencije