Dodik: ‘Udar na demokratiju i pravo jednog naroda’

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik izjavio je u četvrtak da je bilo poznato i prije odlučivanja i zasjedanja Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kakvu će odluku ova državna institucija donijeti u vezi s rezultatima referenudma u RS-u.

“Ništa drugačije od ovakve odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i nismo mogli očekivati. To je direktan udar na demokratsko pravo jednog naroda i demokratiju, za koju se zalaže i koju sprovodi RS”, ustvrdio je on za banjalučke medije.

Predsjednik Komisije za sprovođenje referenduma o Danu RS-u Siniša Karan također tvrdi da je Ustavni sud Bosne i Hercegovine “prevazišao sebe u nelegitimnim odlukama”.

“Uobičajeno je da se sve odluke donose u ime naroda, samo Ustavni sud Bosne i Hercegovine donosi odluke koje su i iznad i protiv naroda i građana, u ovom slučaju RS-a”, tvrdi on i navodi da će institucije RS-a “iznaći način da ispoštuju volju građana da se 9. januar proslavlja kao Dan RS-a”.

Poništeni rezultati referenduma

Ustavni sud Bosne i Hercegovine poništio je rezultate referenduma održanog 25. septembra 2016. zato što je referendum proveden na osnovu Odluke o raspisivanju republičkog referenduma od 15. jula 2016, za koju je Ustavni sud Bosne i Hercegovine utvrdio da nije u saglasnosti s Ustavom Bosne i Hercegovine.

Državni sud usvojio je zahtjev Bakira Izetbegovića, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, i drugih “za rješavanje ustavno-pravnog spora s entitetom RS” u vezi s Odlukom o raspisivanju republičkog referenduma od 15. jula 2016. godine.

Utvrđeno je da navedena odluka o raspisivanju republičkog referenduma nije u saglasnosti sa Članom I/2. i Članom VI/5. Ustava Bosne i Hercegovine, zato što je tom odlukom utvrđeno referendumsko pitanje, o kojem već postoji konačna i obavezujuća odluka Ustavnog suda kao institucije Bosne i Hercegovine, a takvu odluku dužni su poštovati svi organi i institucije javne vlasti.

Izvor: Al Jazeera i agencije