Dodik zahvalan Karadžiću za stvaranje RS-a

Karadžić u Hagu: Dobio Dodikovu zahvalnost 'za napor koji je učinio da se Republika Srpska uspostavi i održi' (EPA)

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik izrazio je u četvrtak u Banjoj Luci zahvalnost bivšem čelniku bosanskih Srba i haškom optuženiku Radovanu Karadžiću na stvaranju RS-a, kazavši da će svjedočiti tokom sljedeće sedmice u Hagu na poziv Karadžićeve odbrane, javlja Hina.

“U političkom smislu ja izražavam zahvalnost Karadžiću za napor koji je učinio da se Republika Srpska uspostavi i održi”, rekao je Dodik na upit novinara hoće li svjedočiti na suđenju Karadžiću kojeg optužnica tereti za najteže zločine, uključujući i genocid nad Bošnjacima i Hrvatima na području BiH tokom proteklog rata.

Masovna protjerivanja

S područja Republike Srpske prognano je oko milion Bošnjaka, kako je to naveo Institut za istraživanje ratnih zločina te oko 200.000 Hrvata, po podacima Katoličke crkve.

U  Srebrenici je počinjen najteži pokolj od kraja Drugog svjetskog rata na području Evrope.

Dodik je objasnio kako se nekoliko puta kao zastupnik u Narodnoj skupštini Republike Srpske susreo s Karadžićem, ističući da nije bio „svjedok nikakvih zločina koje je činio“.

“Karadžić preda mnom i pred ljudima s kojima sam bio to nikada nije činio. Želim o tome svjedočiti”, rekao je Dodik.

Ponovio je navode da BiH ne može opstati kao država jer su na referendumu o neozavisnosti , kako kaže, Srbi glasali protiv, što će, najavio je dalje, iznijeti i na suđenju pred Haaškim tribunalom.

“To je neprihvatljivo, jer predstavnici Srba nisu participirali u institucijama te BiH. Zato i danas ponavljam da BiH ne može opstati kao zajednička država, to je zemlja na izdisaju i teški bolesnik koga samo međunarodna zajednica održava na životu”, rekao je predsjednik RS-a.

Optužio je tadašnje čelništvo u Sarajevu s Alijom Izetbegovićem na čelu da se lažno predstavljalo kao predstavnici BiH, što je dovelo do produbljivanja krize i rata.

Član predsjedništva BiH Bakir Izetbegović kazivao je ranije da je proglašavanje RS-a nekoliko dana prije referenduma o nezavisnosti BiH bilo arogantno.

O JNA

“Do rata u BiH je došlo postepeno, osnivanjem srpskih autonomnih oblasti, proglašavanjem srpske republike u BiH nekoliko mjeseci prije referenduma, naoružavanjem srpskog naroda od strane JNA, koja se svrstala na jednu stranu“, rekao je Izetbegović.

On je naglasio da „nažalost, srpski političari, istoričari, intelektualci ne žele svoj narod suočiti sa očiglednom istinom.“ 

„Na našu ispruženu ruku, spremnost na pomirenje, želju da se više govori o budućnosti nego o prošlosti, odgovaraju slavljenjem datuma nastanka paradržave, rehabilitacijom haških osuđenika, prognozama o otcjepljenju i državnosti dijela BiH koji po svojoj istoriji, pravu i Ustavu pripada i Bošnjacima i Hrvatima, i svim ostalim koje je Karadžićeva vojska protjerala prije dvadeset godina s kućnih pragova.” 

Izvor: Al Jazeera i agencije