Dodikov referendum nema podršku ni u RS-u

Ivanić ne razumije šta su Nikolić i Dodik htjeli svojom konferencijom u Beogradu (Arhiva)

Piše: Mladen Mirosavljević

Nema toga ko će promijeniti odluku o sazivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, pa ni autoriteti poput njemačke kancelarke Angele Merkel, koja će ove sedmice posjetiti Bosnu i Hercegovinu, niti Federice Mogherini, visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbjednost Evropske unije, ili visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, energičan je predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik.

Referendum bi se odnosio na sve odluke za koje RS smatra da su donesene mimo Ustava i Dejtonskog sporazuma, nametanjem bez saglasnosti strana potpisnica u Daytonu, odnosno entiteta. Tako je Dodik još jednom lupio rukom od sto i pokazao građanima svog entiteta ko je glavni “Baja”, kome ni najveći moćnici ne mogu ništa.

Dodik još jednom lupio rukom od sto i pokazao građanima svog entiteta ko je glavni ‘Baja’.

Republika Srpska je prešla Rubikon i odluka o sazivanju referenduma ne može biti opozvana, izjavio je, nikada ozbiljniji u svojoj namjeri, predsjednik RS-a. Pojasnio je da do otkazivanja može doći samo ako budu ukinuti Zakon o Sudu i Tužilaštvu Bosne i Hercegovine i Krivični zakon i počnu novi pregovori o sudskim instancama na nivou Bosne i Hercegovine.

Pošto je svima jasno da se to neće dogoditi, očigledno je da će se referendum i održati. Državne pravosudne institucije predviđene su Dejtonskim mirovnim sporazumom i potvrđene od Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, ta nadležnost je oduvijek pripadala Bosni i Hercegovini i entiteti ne mogu organizovati referendum o nadležnostima koje pripadaju državi, odmah su saopštili iz Ambasade SAD-a u Bosni i Hercegovini.

Avanturistička politika

Ako je to svima savršeno jasno, pa i samom Dodiku, zašto onda insistira na referendumu i, ono što je ključno pitanje, šta sa rezultatom referenduma kada se on ne može primijeniti za bilo šta? I dok je opozicija, uključena u Savez za promjene, bila saglasna sa Dodikom kada je riječ o rezoluciji o Srebrenici i protivljenju rezoluciji o genocidu, što je Dodik medijski sjajno iskoristio, po pitanju referenduma je protiv.

Znamo kako se ta priča završila nakon posjete bivše visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbjednost EU-a Catherine Ashton Banjoj Luci i bojimo se da Dodik i ovaj referendum ne iskoristi za slične stvari, da to bude pokušaj nove trgovine, kako bi se skrenula pažnja sa strašnih problema u kojima se nalaze RS i Bosna i Hercegovina, smatra Mladen Bosić, predsjednik Srpske demokratske zajednice, uz konstataciju da u Bosni i Hercegovini svi zajedno već dugo propadamo.

“Čini mi se da postoji tendencija avanturističke politike. Ako neko rizikuje da sljedeće generacije žive na ovakav način i u ovakvim sukobima, to nije dobro. To može biti dobro samo za one koji bi trebalo da odgovaraju, ili za one koji misle da na krizi ili ratnom sukobu ponovo mogu da profitiraju”, upozorio je Bosić.

Pare iz Rusije nikako da stignu, a ako i stignu, ne zna se pod kojim će to uslovima biti, a sa Zapada nema para dok se takođe ne ispune određeni uslovi.

Upravo u Bosićevim konstatacijama krije se jedan od odgovora na pitanje šta to, i zašto, Dodik radi. Činjenica je da većina građana u RS-u smatra da su Sud i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine iskorišteni za procesuiranje Srba nakon rata i da su to institucije koje nisu položile ispit objektivnosti i nisu dijelile pravdu jednako za sve. Ali je činjenica i to što je upravo Dodikov Savez nezavisnih socijaldemokrata svojevremeno glasao za Zakon o Sudu i Tužilaštvu Bosne i Hercegovine i što su ministri iz SNSD-a redovno povećavali finansijsku podršku tim institucijama. Zašto se onda Dodik pravi da to ne zna?

Pritisnut sa svih strana, izgubivši vlast na nivou Bosne i Hercegovine, na što nije računao, frakcijskim sukobima unutar SNSD-a, izuzetno teškom ekonomskom situacijom u entitetu, nedostatkom ogromnog novca za tekuće preživljavanje entiteta, nemogućnošću dolaska do novca novim zaduživanjem kod Međunarodnog monetarnog fonda zbog izbjegavanja reformi, Dodik je zaista prešao Rubikon.

I dok on priča o referendumskom Rubikonu, za sada je manje vidljivo da je definitivno prešao i svoj politički Rubikon, nesvjestan šta ga čeka sa druge strane. Izuzev Srbije i Rusije, koja to čini iz svojih razloga, Dodik nema drugih saveznika u svijetu koji su mu spremni priteći u pomoć i podržati ga. On očito nije shvatio, ili se pak opredijelio za pogrešnu opciju, da se mora opredijeliti: Istok, odnosno Rusija; ili Zapad, odnosno SAD. Pare iz Rusije nikako da stignu, a ako i stignu, ne zna se pod kojim će to uslovima biti, a sa Zapada nema para dok se takođe ne ispune određeni uslovi. Čak i novac za tekuću potrošnju, koji se obećava iz Srbije, neće stići bez određenog političkog uslovljavanja, bilo iz Srbije, bilo preko Srbije.

Otvorena poruka Nikoliću

To se najbolje vidi po varnicama koje su izbile na relaciji predsjednik Srbije Tomislav Nikolić i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić. Konstatujući da ne razumije šta su Nikolić i Dodik htjeli svojom konferencijom u Beogradu, Ivanić je bez uvijanja izjavio da prevashodno ne razumije Nikolića, ali i da je očekivao da ga njegovi savjetnici savjetuju kako se vodi spoljna politika u Bosni i Hercegovini, gdje se odluke donose konsenzusom.

Pozivam gospodina Nikolića da svoju političku strogoću malo više trenira tamo, jer smo mi ovdje ozbiljni političari i imamo puno igara u nogama, da se bolje pripremi i ne dijeli srpski narod zapadno od Drine. Jer, bojim se da je nastupom koji je imao sa Dodikom ušao u tu priču, naglasio je Ivanić.

Ivanić do sada nije napravio niti jedan potez zbog kojeg bi mu Srbi iz RS-a, pa i bilo ko iz BiH, mogao prigovoriti.

Teško je prisjetiti se kada je posljednji put neki tako visokorangirani političar, Srbin iz Bosne i Hercegovine, a Ivanić je definitivno najizrasliji političar tog nivoa u Bosni i Hercegovini iz RS-a, poslao tako otvorenu poruku predsjedniku Srbije. Do sada je tako nešto bilo nezamislivo i nevjerovatno je da se tome u Bosni i Hercegovini nije pridala veća pažnja. Od kako je stupio na dužnost srpskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Ivanić do sada nije napravio niti jedan potez zbog kojeg bi mu Srbi iz RS-a, pa i bilo ko iz Bosne i Hercegovine, mogao prigovoriti.

Ivanić se pokazao kao ozbiljan, zreo političar, koji trenutno personifikuje opozicioni Savez za promjene, i da, za razliku od Dodika, ima politički koncept, razumije kretanja u svijetu i stanje u Bosni i Hercegovini i svjestan je pozicije RS-a unutar Bosne i Hercegovine i odnosa najvažnijih međunarodnih faktora prema njoj, dajući do znanja da Srbi iz Bosne i Hercegovine svoju politiku treba da grade unutar Bosne i Hercegovine, a ne u Srbiji, koja je i sama u nezavidnoj situaciji. Time je Ivanić poslao svima, a ne samo srbijanskom rukovodstvu, da je igranje na Dodika igranje na pogrešnu kartu i da se politička budućnost RS-a kroji na drugom mjestu.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera