Dogovor o Brexitu moguć već u oktobru

Razgovori bez presedana ulaze u posljednju fazu, rekao je Barnier nakon sastanka s Raabom (EPA)

Britanski ministar za Brexit Dominic Raab uvjeren je da je dogovor o britanskom izlasku iz Europske unije moguć u listopadu, dok glavni pregovarač EU Michel Barnier poručuje da dogovor s Velikom Britanijom mora poštovati jedinstvenost tržišta Unije.

Pregovarači o Brexitu EU-a i Velike Britanije susreli su se u Bruxellesu usuglasivši se da pojačaju pregovore prije nego što Britanija napusti Uniju sljedećeg ožujka, prenosi Reuters.

“Ako imamo ambiciju, pragmatizam i energiju na obje strane, uvjeren sam da možemo postići dogovor do listopada. Još uvijek postoje razmimoilaženja o kojima smo imali iskreni razgovor”, rekao je Raab na zajedničkoj konferenciji za novinare s Barnierom.

Također, Raab želi da se obje strane pokušaju dogovoriti na političkoj razini, što nije uspjelo u tehničkim razgovorima.

Dogovor o budućim ekonomskim odnosima – daleko

“Razgovori bez presedana ulaze u posljednju fazu”, rekao je Barnier nakon sastanka s Raabom.

Pregovori u srpnju doveli su obje strane bliže sporazumu o suradnji u sigurnosnim pitanjima nakon Brexita, ali je dogovor o budućim ekonomskim odnosima još uvijek bio daleko, dodao je Barnier.

“Ovo partnerstvo mora poštovati jedinstveno tržište i temelje europskog projekta. Ako se to prihvati, moći ćemo uspješno zaključiti pregovore”, izjavio je Barnier.

Još je kazao kako je sporazum s Velikom Britanijom bio potreban “ne puno kasnije” od studenog te da EU nije tražila Brexit “bez dogovora”, iako se trebala pripremiti i za takav ishod.

Izvor: Agencije