Dogovor o okončanju Adnanovog štrajka glađu

Protest podrške Adnanu u Dženinu 20. februara (AP)

Izrael je pristao pustiti Khadera Adnana, Palestinca pritvorenog u izraelskom zatvoru bez optužnice, kao dio dogovora u kojem on prestaje 66-dnevni štrajkom glađu, kazali su izvori Al Jazeeri.

Glasnogovornik izraelskog Vrhovnog suda kazao je Al Jazeeri u utorak da je u osnovi dogovor koji je postignut između Adnanovog advokata i izraelskog ministra pravosuđa da će Adnan okončati štrajk glađu u zamjenu za odluku suda da izbriše njegov dosije i oslobodi ga 17. aprila.

Al Jazeerina reporterka Nisreen El-Shamayleh, koja izvještava iz Adnanovog rodnog grada Jenina na okupiranoj Zapadnoj obali, kazala je kako su zvaničnici saopćili da je „Adnan obavijestio svoje advokate da je prestao sa štrajkom glađu i složio se sa ponudom da odsluži kaznu do 17. aprila“.

Obavještenje suda je stiglo nekoliko sati prije nego što je Vrhovni sud trebao odlučiti o hitnoj žalbi za Adnanovo oslobađanje.

Izrael je optužio Khadera Adnana da je glasnogovornik palestinske grupe Islamski džihad.

Sud neće održati saslušanje u utorak, kazao je glasnogovornik.

Kontinuirani “administrativni pritvor” 33-godišnjeg Palestinca doveo je do globalnog gnjeva, s brojnim demonstracijama, koje su obilježili sukobi s policijom u utorak, poput posljednjeg takvog incidenta koji se dogodio u utorak na Zapadnoj obali.

Izrael je uhapsio Adnana, pekara po profesiji, 17. decembra blizu Jenina.

Izrael ga je optužio da je glasnogovornik palestinske grupe Islamski džihad.

Izvor: Al Jazeera i agencije